Po�irc� v�ndut� �n loc de vin
• inspectorii de la OJPC au oprit de la comercializare aproape 300 litri de vin Inspectorii Oficiului Jude�ean pentru Protec�ia Consumatorului Neam� au desf�urat o ac�iune tematic� privind calitatea, modul de etichetare �i comercializare a produselor din vin. Au fost avute �n vedere vinurile aromatizate, b�uturile aromatizate pe baz� de vin, precum �i cocktail-urile aromatizate din produse viti-vinicole. Echipele de control au c�lcat, pe r�nd, mai multe unit��i de distribu�ie reprezentative �i de comercializare a acestor produse. Ac�iunea tematic� a cuprins �i produsele similare v�ndute �n pie�ele din jude�ul Neam�, dar gama de vinuri g�site �n aceste zone comerciale este destul de restr�ns�. Au fost identificate doar dou� m�rci de vin de produc�ie intern�, �n timp ce produsele de import urm�rite de inspectorii OPC s�nt �n propor�ie nesemnificativ�. Pe parcursul lunii iunie 2006, au fost efectuate 15 ac�iuni de control, iar la 8 agen�i economici au fost constatate abateri de la prevederile legale �n vigoare. �n principal, deficien�ele au fost descoperite la calitatea produselor comercializate �i la modul de informare al consumatorilor. De�i au c�utat cu s�rguin��, echipele de control nu au g�sit loturi de vinuri ambalate �n butelii de sticl� insalubre sau neetan�e. De asemenea, nu au fost depistate b�uturi �n PET-uri refolosite, deformate sau cu scurgeri de con�inut. Produsele verificate �n toate ac�iunile de control nu au prezentat abateri de la volumul nominal declarat pe ambalaj, �ncadr�ndu-se �n toleran�a admis�. Doar �ntr-un singur caz s-a luat m�sura retragerii de la consum a produsului „Garrone Gran Dessert Dolce“, cu t�ria alcoolic� de 10%, �mbuteliat �n sticle de trei sferturi de litru. M�sura s-a datorat faptului c� termenul de garan�ie, de 18 luni de la �mbuteliere, men�ionat pe etichet� de produc�tor, era dep�it de mai bine de o s�pt�m�n�, respectiv 8 zile. �ntr-un alt caz, s-a retras de la comercializare un lot de b�utur� aromatizat� pe baz� de vin, cu arom� de struguri - Muscat „Hangi�a“ - cu t�ria alcoolic� de 7%. Produsul era �mbuteliat �n PET-uri de 2 litri �i expira pe 26 iunie 2006, dar con�inutul avea aspect necorespunz�tor, prezent�nd numeroase suspensii albicioase. Pe parcursul ac�iunii, nu au fost descoperite b�uturi aromatizate cu compozi�ia chimic� necorespunz�toare, fa�� de cea declarat� (concentra�ia alcoolic�, con�inut de zaharuri reduc�toare) sau cu aditivi alimentari, al�ii dec�t cei care se folosesc legal (�ndulcitori, arome, coloran�i). Cu toate acestea, s-au depistat abateri de marcare, fa�� de prevederile legale, la sortimente din gama „Garrone“ �i cocktail-uri pe baz� de vin �i suc, la care nu era �nscris� pe ambalaj denumirea produsului, conform prevederilor legale (b�utur� aromatizat� pe baz� de vin). La o parte din produse, lista ingredientelor era incomplet�, nefiind specificat adaosul de dioxid de carbon �i cantitatea procentual� a componentei de baz� - vin, iar �n unele cazuri, t�ria alcoolic� dep�ea valoarea prev�zut�, de maxim 7%. S-a mai descoperit c�, pe unele produse, nu se preciza lista ingredientelor sau denumirea colorantului folosit. Ca urmare a constat�rilor f�cute, inspectorii OPC Neam� au dispus oprirea definitiv� de la comercializare a 31 de litri de vinuri aromatizate, �n valoare de 1,1 milioane de lei. Pentru un sfert de ton� de vinuri aromatizate - 244 de litri, �n valoare de 31,8 milioane de lei - s-a dispus oprirea temporar� de la comercializare. De asemenea, au fost aplicate dou� amenzi contraven�ionale, �n valoare total� de 5 milioane de lei.
|