Ofiter omor�t de tulburel
• un b�rbat a fost g�sit f�r� suflare �n beciul �n care fierbea mustul, nemaiput�nd fi resuscitat • la Cordun, o femeie si doi b�rbati au fost la un pas s� piar� �n conditii similare • numai victimele de sex masculin �si reveniser� din inconstient� • autorit�tile trag un semnal de alarm� �n aceast� perioad� si dau c�teva sfaturi • Un romascan de 58 de ani, cadru militar superior, iesit la pensie, si-a pierdut viata la finele s�pt�m�nii trecute, �n �mprejur�ri neverosimile, �n locuinta detinut� de c�tre familia acestuia �n satul C�rligi din comuna Filipesti, la limita dintre judetele Bac�u si Neamt. Acesta a intrat vineri, 30 septembrie, �n beciul �n care era vinul pus la fiert unde, din c�te se pare, s-ar fi sufocat din cauza dioxidului si monoxidului de carbon. A c�zut din picioare si, p�n� s� se dumireasc� cineva ce s-a �nt�mplat, s-a stins. �n cauz� a fost dat, totusi, un apel disperat la 112 iar la fata locului s-a deplasat imediat un echipaj de pompieri de la Bac�u si Ambulanta cu medic. �n cele din urm�, pompierii din Bac�u l-au scos pe b�rbat din beci, dar nu mai prezenta semne vitale, iar medicul nu a mai putut face altceva dec�t s� constate decesul. Trupul ne�nsufletit a fost transportat la Medicina Legal� pentru efectuarea necropsiei, �n cauz� fiind �ntocmit un dosar de cercetare pentru moarte suspect�. �ntr-un alt caz similar, petrecut la Cordun, o tragedie a fost evitat� �n ultima clip�. Duminic�, 2 octombrie, la ora 15.35, un apel disperat la 112 a anuntat faptul c� �n beciul unei gospod�rii s�nt c�zute trei persoane, intoxicate cu gazul emanat de mustul aflat �n fierbere. Pomperii au actionat pentru degajarea victimelor (o femeie si doi b�rbati), din beciul �n care acestia au c�zut, inconstienti, iar persoanele �n cauz� au fost preluate Ambulant� si transportate la Urgenta spitalului din Roman. Cei doi b�rbati si-au revenit, �ns� femeia a r�mas inconstient�, cu functiile vitale prezente, fiind internat� la ATI.
Autorit�tile trag un semnal de alarm� c�, �n fiecare toamn�, zeci de persoane ajung la spital �n stare grav� sau chiar �si pierd viata �n urma intoxicatiei cu monoxidul de carbon acumulat �n beciurile sau spatiile �nchise, unde sucul din struguri este pus la fermentat. Mai mult, adesea victime devin si persoanele care �ncearc� s� �i salveze. �n fata butoaielor pline cu must pe cale s� se transforme �n vin, oamenii nu prev�d pericolul care �i p�ndeste. �n lipsa oxigenului din aceste spatii �nchise (beciuri, magazii sau alte �nc�peri), dioxidul de carbon emanat �n urma procesului de fermentatie se transform� �n monoxid de carbon, gaz f�r� culoare sau miros, care p�trunde �n organism pe cale respiratorie si constituie o otrav� puternic�. Pentru a evita asemenea necazuri, pe timpul ferment�rii mustului, s�nt oferite c�teva sfaturi salvatoare. Astfel: nu puneti mustul la fermentat �n spatii �nchise; nu intrati �n �nc�perile �n care fierbe vinul, f�r� a asigura o ventilatie corespunz�toare; anuntati pe cineva c� veti intra �ntr-o astfel de �nc�pere; verificati concentratia de oxigen din �nc�perea �n care intrati (cea mai simpl� modalitate este prin aprinderea unei lum�n�ri, �n cazul �n care se va stinge, �nseamn� cu nu exist� suficient oxigen). S�nt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, ori neurologice. Nu intrati �n �nc�perea �n care exist� deja o victim� f�r� echipament de protectie, pentru c� este posibil s� v� intoxicati si dumneavoastr� si sunati la 112 �n orice astfel de situatie“, avertizeaz� pompierii militari. Recomand�rile medicale �n cazul unei persoane intoxicate cu monoxid de carbon presupun scoaterea victimei din atmosfera cu monoxid de carbon si aplicarea respiratiei artificiale sau oxigenoterapiei; asezarea bolnavului �n pozitia lateral�, de sigurant�; combaterea hipertermiei, edemului si colapsului cardiovascular; administrarea de tonice cardiace si repaus absolut.
|