Se caut� E.coli
inspectorii sanitari veterinari trebuie s� efectueze 18 probe
�n c�utarea de E.coli • testele prelevate vor fi dirijate c�tre Institutul de Igien� si S�n�tate Public� Veterinar� Bucuresti • dac� va fi izolat� bacteria, carnea va fi distrus� •
Av�nd �n vedere dispozitiile transmise de c�tre ANSVSA privind demararea Planului National de Control pentru determinarea prevalentei E. Coli verotoxigene �n produsele de origine animal�, Directia Sanitar� Veterinar� si pentru Siguranta Alimentelor Neamt este implicat� �n implementarea acestui program pe teritoriul de competent� pentru determinarea prevalentei E. Coli �n carnea proaspat� de bovine/ovine, carnea tocat� si carnea preparat� provenit� de la aceste specii (de la una din specii, sau amestec de carne de la ambele specii). Implementarea const� �n prelevarea unui num�r de probe prestabilit de Autoritatea National� Sanitar� Veterinar� si pentru Siguranta Alimentelor, respectiv Directia Siguranta Alimentelor de Origine Animal�, din tipurile de unit�ti stabilite de autoritatea central�. Conform celor stabilite de ANSVSA si transmise prin nota de serviciu �n data de marti, 15 mai 2016, DSVSA Neamt urmeaz� a preleva �n perioada iunie-decembrie 2016 un num�r de 18 probe din tot at�tea obiective, mai exact sase probe de carne preparat� (past� mici, hamburgheri, frig�rui, c�rnati proaspeti, carne marinat�, etc) din supermarketuri, cinci probe carne proasp�t� provenit� din m�cel�rii/magazine si sapte probe de carne tocat� prelevate din carmangerii �nregistrate sanitar veterinar pe raza judetului. Urmeaz� stabilirea unit�tilor din care se va realiza prelevarea acestor probe - se va realiza �n baza unei analize de risc (specificul unit�tilor, aprovizionarea cu loturi apartin�nd unor mari produc�tori de carne de bovine/ovine, existenta unor antecedente �n istoricul unit�tilor etc); Prelevarea probelor se va realiza de c�tre medicii veterinari oficiali din cadrul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si/sau de medicii veterinari angajati �n conformitate cu Ordinul presedintelui ANVSA nr. 64/2007, modificat si care asigur� controlul oficial �n unit�tile stabilite �n cadrul programului. �n conformitate cu cerintele Regulamentului CE nr. 882/2004, prelevarea probelor de la operatorii stabiliti �n program se va realiza f�r� o avertizare prealabil� a acestora. Probele prelevate vor fi dirijate c�tre Institutul de Igien� si S�n�tate Public� Veterinar� Bucuresti, unde vor fi testate �n conformitate cu specificatiile tehnice descrise de Autoritatea European� pentru Siguranta Alimentelor. �n eventualitatea izol�rii E. coli verotoxigene (VTEC) confirmat� �n baza buletinelor de analiz� emise de IISPV, carnea tocat� de bovine si ovine, carnea tocat� amestec, care contine carne de bovine si/sau ovine, precum si carnea preparat� de bovine si ovine se va confisca si denatura.
|