Clostridiile curg g�rl� pe Bistrita
• bacteria Clostridium perfringens este prezent� pe r�ul Bistrita p�n� la limita cu judetul Suceava • medicii recomand� fierberea apei, mai ales cea din aliment�rile familiale, unde nu se face clorinarea �n sistem centralizat • Prefectura Neamt a remis presei la �nceputul s�pt�m�nii un nou comunicat �n care se ar�ta ceea ce se stia �nc� de s�pt�m�na trecut� referitor la bacteria Clostridium perfringens. Acest microorganism este prezent si „zburd�“ �n toate lacurile de acumulare din amonte de Piatra Neamt si pe cursul r�ului Bistrita, p�n� la Borca. „V� aducem la cunostint� ultimele rezultate ale analizelor probelor recoltate de c�tre Directia de S�n�tate Public� Neamt, din data de 22 februarie. Localitatea Lunca - comuna Borca (r�ul Bistrita) - valoare analiz� pentru Clostridium perfringens - 270 ufc/100ml; localitatea Topoliceni - comuna Poiana Teiului, - valoare analiz� pentru Clostridium perfringens - 280 ufc/ml“, se arat� �n informarea Prefecturii. Nu s-au mai dat valorile din acumul�rile B�tca Doamnei, P�ngarati, si Izvorul Muntelui, care s�pt�m�na trecut� (15-19 februarie), erau de 68 ufc (unit�ti formatoare de colonii/100 ml); 140 ufc/ml, respectiv 46 ufc/ ml �n lacul de la Bicaz. Compar�nd ce era �n intervalul amintit mai sus la Topoliceni - 231 ufc/100ml - cu analiza de luni - 280ufc/ml, rezult� o crestere a indicatorului la bacteria Clostridium perfringens. Dac� n-ar fi probleme cu infestarea apei, valoarea ar trebui s� fie zero. De la Prefectur� s-a mai transmis c�, �n continuare, se actioneaz� conform m�surilor stabilite prin Hot�r�rea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgent� nr. 1 din 03.02.2016 privind m�surile pentru asigurarea calit�tii apei din Lacul B�tca Doamnei, �n sensul c� se asigur� ap� pentru Piatra Neamt si comunele �nvecinate din captarea de ad�ncime de la Vaduri, iar �n amonte de B�tca �nc� se mai caut� sursele care ar putea duce la contaminarea apei. O ipotez� este si aceea c� clostridiile ar putea veni din judetul Suceava, dar nu se cunoaste exact sursa lor. Si Directia de S�n�tate Public� a transmis un comunicat, „subiectul“ fiind bacteria care a pus pe jar autorit�tile.
Despre bacterie
Bacteriile din genul Clostridium s�nt �n totalitate anaerobe, �n marea lor majoritate mobile, iar sporul lor (forma de rezistent� a bacteriei) dep�seste �n diametrul transversal pe cel al celulei vegetative (forma care asigur� �nmultirea bacteriei). Formele vegetatice nu prezint� o rezistent� particular� fat� de diversi factori fizici si chimici, acestea fiind distruse �n 15 minute la 63-65 de grade Celsius, sporii �n schimb, rezist� la temperaturi mult mai ridicate. La om si animale se g�seste �n mod natural, f�r� a provoca semene si simptome de boal�, pe piele, mucoase si 100% �n continutul intestinal. Clostridium perfringens este cel mai r�sp�ndit din genul Clostridium, care poate provoca infectii la om, are o r�sp�ndire universal�, se g�seste �n orice mediu (sol, ap�, aer, pe orice suprafat�, �n orice aliment care nu a fost sterilizat). Fiind o bacterie anaerob�, la o f�nt�n� corect construit� (apa provine dintr-o p�nz� freatic� de ad�ncime, adic� din cel putin al doilea strat al p�nzei freatice, la o distant� de m�car zece metri de sursele de contaminare - latrine, s�lasuri pentru cresterea animalelor, abatoare, ferme, statii de epurare) si corect utilizat� (cur�tat� la un an, dezinfectat�, cu capac), nu poate fi contaminat� cu Clostridium perfringens. Dac� nu s�nt respectate conditiile de construire si utilizare, apa de f�nt�n� poate fi contaminat�. Bacteriile �n form� vegetativ� s�nt distruse la temperaturi cu 10-15 grade C mai mari dec�t temperatura lor maxim� de dezvoltare. Majoritatea bacteriilor, �n formele vegetative, mor �n timp de 10 minute, la 50-60 de grade Celsius. Sporii bacterieni, cei mai multi, s�nt distrusi �n 10 minute la 100 de grade C. Deci fierberea cel putin 10 minute a apei duce la distrugerea Clostridium perfringens, at�t �n forma vegetativ�, c�t si �n forma sporulat�. La instalatiile mici, f�nt�ni cu hidrofor, puturi familiale, bazine, se recomand� clorinarea apei la surs�, dup� prealabila cur�tire, periodic, la 6-12 luni, fieberea apei cel putin 10 minute si montarea la robinet a unui filtru osmotic, care distruge �n proportie de 99% bacteriile si virusurile.
|