Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2016
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Clostridiile curg g�rl� pe Bistrita

• bacteria Clostridium perfringens este prezent� pe r�ul Bistrita p�n� la limita cu judetul Suceava • medicii recomand� fierberea apei, mai ales cea din aliment�rile familiale, unde nu se face clorinarea �n sistem centralizat •

Prefectura Neamt a remis presei la �nceputul s�pt�m�nii un nou comunicat �n care se ar�ta ceea ce se stia �nc� de s�pt�m�na trecut� referitor la bacteria Clostridium perfringens. Acest microorganism este prezent si „zburd�“ �n toate lacurile de acumulare din amonte de Piatra Neamt si pe cursul r�ului Bistrita, p�n� la Borca. „V� aducem la cunostint� ultimele rezultate ale analizelor probelor recoltate de c�tre Directia de S�n�tate Public� Neamt, din data de 22 februarie. Localitatea Lunca - comuna Borca (r�ul Bistrita) - valoare analiz� pentru Clostridium perfringens - 270 ufc/100ml; localitatea Topoliceni - comuna Poiana Teiului, - valoare analiz� pentru Clostridium perfringens - 280 ufc/ml“, se arat� �n informarea Prefecturii. Nu s-au mai dat valorile din acumul�rile B�tca Doamnei, P�ngarati, si Izvorul Muntelui, care s�pt�m�na trecut� (15-19 februarie), erau de 68 ufc (unit�ti formatoare de colonii/100 ml); 140 ufc/ml, respectiv 46 ufc/ ml �n lacul de la Bicaz. Compar�nd ce era �n intervalul amintit mai sus la Topoliceni - 231 ufc/100ml - cu analiza de luni - 280ufc/ml, rezult� o crestere a indicatorului la bacteria Clostridium perfringens. Dac� n-ar fi probleme cu infestarea apei, valoarea ar trebui s� fie zero. De la Prefectur� s-a mai transmis c�, �n continuare, se actioneaz� conform m�surilor stabilite prin Hot�r�rea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgent� nr. 1 din 03.02.2016 privind m�surile pentru asigurarea calit�tii apei din Lacul B�tca Doamnei, �n sensul c� se asigur� ap� pentru Piatra Neamt si comunele �nvecinate din captarea de ad�ncime de la Vaduri, iar �n amonte de B�tca �nc� se mai caut� sursele care ar putea duce la contaminarea apei. O ipotez� este si aceea c� clostridiile ar putea veni din judetul Suceava, dar nu se cunoaste exact sursa lor. Si Directia de S�n�tate Public� a transmis un comunicat, „subiectul“ fiind bacteria care a pus pe jar autorit�tile.

Despre bacterie

Bacteriile din genul Clostridium s�nt �n totalitate anaerobe, �n marea lor majoritate mobile, iar sporul lor (forma de rezistent� a bacteriei) dep�seste �n diametrul transversal pe cel al celulei vegetative (forma care asigur� �nmultirea bacteriei). Formele vegetatice nu prezint� o rezistent� particular� fat� de diversi factori fizici si chimici, acestea fiind distruse �n 15 minute la 63-65 de grade Celsius, sporii �n schimb, rezist� la temperaturi mult mai ridicate. La om si animale se g�seste �n mod natural, f�r� a provoca semene si simptome de boal�, pe piele, mucoase si 100% �n continutul intestinal. Clostridium perfringens este cel mai r�sp�ndit din genul Clostridium, care poate provoca infectii la om, are o r�sp�ndire universal�, se g�seste �n orice mediu (sol, ap�, aer, pe orice suprafat�, �n orice aliment care nu a fost sterilizat). Fiind o bacterie anaerob�, la o f�nt�n� corect construit� (apa provine dintr-o p�nz� freatic� de ad�ncime, adic� din cel putin al doilea strat al p�nzei freatice, la o distant� de m�car zece metri de sursele de contaminare - latrine, s�lasuri pentru cresterea animalelor, abatoare, ferme, statii de epurare) si corect utilizat� (cur�tat� la un an, dezinfectat�, cu capac), nu poate fi contaminat� cu Clostridium perfringens. Dac� nu s�nt respectate conditiile de construire si utilizare, apa de f�nt�n� poate fi contaminat�. Bacteriile �n form� vegetativ� s�nt distruse la temperaturi cu 10-15 grade C mai mari dec�t temperatura lor maxim� de dezvoltare. Majoritatea bacteriilor, �n formele vegetative, mor �n timp de 10 minute, la 50-60 de grade Celsius. Sporii bacterieni, cei mai multi, s�nt distrusi �n 10 minute la 100 de grade C. Deci fierberea cel putin 10 minute a apei duce la distrugerea Clostridium perfringens, at�t �n forma vegetativ�, c�t si �n forma sporulat�. La instalatiile mici, f�nt�ni cu hidrofor, puturi familiale, bazine, se recomand� clorinarea apei la surs�, dup� prealabila cur�tire, periodic, la 6-12 luni, fieberea apei cel putin 10 minute si montarea la robinet a unui filtru osmotic, care distruge �n proportie de 99% bacteriile si virusurile.

Articol afisat de 1840 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective