Aten�ie la ce �i c�t m�nca�i de Pa�te!
• medicii recomand� cump�tare la bucate �i b�utur� Medicii care �i desf�oar� activitatea �n serviciile de urgen��, aceia din sec�iile de boli interne, boli infec�ioase �i chiar chirurgii recomand� nem�enilor ca, pentru a evita st�rile de r�u, s� nu fac� excese culinare �i bahice.
Pa�tele la rom�ni se s�rb�tore�te cu bucate alese, dintre care nu pot lipsi friptura de miel, mielul umplut, drobul, sarmalele etc. Pentru ca gustul s� fie pe deplin satisf�cut, toate acestea se stropesc cu vin din bel�ug. Pasca umplut� cu br�nz�, sm�nt�n�, ori ciocolat�, �i cozonacul cu nuc� �ntregesc pl�cerea �i bucuria mesei de Pa�te. Pentru ca aceste zile de s�rb�toare s� le priasc� tuturor �i s� nu fie stricate de o stare proast�, de vizita la medic sau chiar de internarea �n spital, medicii recomand� cump�tare la toate bun�t��ile care se vor g�si pe masa fiec�rui cre�tin gospodar. Excesul de carne �i de ou� ro�ii, m�ncarea gras�, toc�tura sau friptura de miel pot provoca indigestie sau ocluzie intestinal� oricui, dar mai ales persoanelor care au postit.
Acelea�i nepl�ceri le pot avea persoanele care sufer� de dischinezie biliar�, cele care au probleme cu ficatul, ori cu stomacul. Combina�ia dintre cozonac �i vin poate crea arsuri celor care au gastrit�, ulcer, sau celor cu hiperaciditate. Suferinzilor de ulcer, ciroz� hepatic�, ori de hepatit� cronic� li se recomand� s� nu �ntrerup� tratamentul medicamentos prescris �i s� se ab�in�, pe c�t posibil, de la pl�cerile culinare specifice Pa�telui. Sarea �n exces poate provoca probleme majore persoanelor cu afec�iuni circulatorii sau renale. Cardiacilor, de asemenea, li se recomand� respectarea tratamentului medicamentos �i a regimului alimentar. Medicii recomand� cump�tare mai ales la b�utur�.
Tot pentru ca s�rb�toarea Pa�telui s� nu aib� urm�ri nefaste, medicii sugereaz� c�teva m�suri, �n scopul prevenirii toxiinfec�iei alimentare �n mediul casnic. Pentru c� mai s�nt persoane care, �nc�, nu au reu�it s� se aprovizioneze cu toate cele necesare mesei de Pa�te �i mai trebuie s� cumpere c�te ceva, se cere aten�ie la produsele pe care le pot g�si �n magazine. Astfel, se impune examinarea alimentelor �i ambalajelor, verificarea datei fabric�rii �i a termenului de valabilitate. Este bine s� se evite alimentele cu ambalajul deteriorat, care pot fi expuse bacteriilor. Este bine ca ou�le de ra�� s� nu se utilizeze la prepararea maionezei �i a cremelor, ori a produselor insuficient prelucrate termic. Alimentele reci se vor servi imediat dup� scoaterea din frigider, iar cele calde, la peste 60 de grade Celsius. Re�nc�lzirea se face la o temperatur� de peste 70 grade Celsius, c�nd lichidul �ncepe s� fiarb� cu bule.
|