Atentie! E vremea c�nd tulburelul poate ucide
• pompierii atrag atentia cet�tenilor care prepar� vin �n gospod�rie s� tin� cont de o serie de sfaturi pentru a nu c�dea victime unor evenimente nedorite Cum toamna si-a intrat serios �n drepturi, iar pietele au fost luate cu asalt de nemtenii �n c�utare de struguri pentru vin, pompierii militari vin �n sprijinul cet�tenilor cu o serie de sfaturi de prevenire menite s�-i fereasc� de evenimente nedorite. „Av�nd �n vedere unele situatii de urgent� produse �n anii anteriori, Inspectoratul pentru Situatii de Urgent� Neamt atrage atentia asupra pericolului pe care �l poate aduce activitatea �n incinte unde se prepar� vinul. Pentru a evita cazurile de intoxicatie cu bioxid de carbon, acumulat �n beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, �n vederea obtinerii vinului, v� recomand�m s� tineti cont de sfaturile specialistilor. Nu intrati �n �nc�peri �n care fierbe vinul, f�r� a asigura o ventilatie corespunz�toare. Anuntati pe cineva c� veti intra �ntr-o astfel de �nc�pere. Verificati cantitatea de oxigen din �nc�perea �n care intrati. Cea mai simpl� modalitate de a verifica prezenta acestuia �ntr-o �nc�pere este prin aprinderea unei lum�n�ri. �n cazul �n care se va stinge, �nseamn� c� nu exist� suficient oxigen. S�nt mai expusi la intoxicatia cu bioxid de carbon cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice. Nu intrati �n �nc�perea �n care exist� deja o victim� pentru c� este posibil s� v� intoxicati si dumneavoast�. Cereti ajutor, folosind num�rul unic de urgent� 112, �n orice astfel de situatie“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, purt�torul de cuv�nt al ISU Neamt.
�n toamna anului trecut, un b�rbat din comuna Dulcesti a decedat, iar alte trei persoane, dintre care dou� din satul Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, si una din Z�nesti, au fost intoxicate cu dioxid de carbon. Trebuie stiut faptul c� dioxidul de carbon este un gaz otr�vitor, f�r� miros sau gust, ceea ce face imposibil� detectarea de c�tre corpul uman.
|