Inspectorii sanitar-veterinari, cu ochii pe comercian�ii de miei
Calitatea c�rnii de miel puse la v�nzare �n perioada s�rb�torilor de prim�var� se afl� sub monitorizarea inspectorilor Direc�iei Sanitar Veterinare (DSV) Neam�. Controalele au fost �ncepute cu o s�pt�m�n� �nainte de Pa�tele catolic �i se vor finaliza cu o zi �nainte de cel ortodox. Doctor Constantin Lipan, directorul adjunct al DSV a declarat c�, pe parcursul verific�rilor de s�pt�m�na trecut�, nu au fost descoperite nereguli. Inspectorii, care au fost �nso�i�i de medicii din pie�e, au constatat c� mieii au fost pu�i �n v�nzare �n locuri special amenajate. Pentru a nu fi prin�i descoperi�i, comercian�ii trebuie poarte asupra lor carnetele de s�n�tate ale animalelor, semnate �i parafate de medicii veterinari din comunele din care provin. De asemenea, carnea trebuie s� fie marcat� de medicii veterinari din pie�e, cu �tampila „verificat sanitar-veterinar“.
Pe teritoriul jude�ului Neam�, func�ioneaz� numai dou� abatoare autorizate �n sacrificarea ovinelor, motiv pentru care cet��enilor din mediul rural nu li se poate impune s� aduc� la v�nzare miei t�ia�i �n unul dintre acestea. �n acest context, se merge, �n continuare, pe obligativitatea de�inerii de c�tre comercian�i a certificatele sanitar-veterinare ob�inute de la medicii din comunele �n care domiciliaz�, la care se adaug� avizele sanitar-veterinare ob�inute de la medicii din pie�e. At�t comercian�ii, c�t �i cump�r�torii trebuie s� �in� seama de faptul c� mieii sacrifica�i trebuie s� aib� v�rste de minim 21 de zile �i greut��i de cel pu�in 4 kilograme, altfel carnea lor este toxic� pentru organismul uman.
Tot �n aceast� perioad�, foarte crescut� este �i cererea de ou�. Consumatorilor li se recomand� s� �i ia m�suri de precau�ie - exist�nd pericolul de a cump�ra marf� veche - �i s� se aprovizioneze numai din locuri autorizate sanitar-veterinar, unde se v�nd ou� marcate.
|