Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2014
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 August 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dacã e marti,...e Belgia (I)

Dac� e marti,...e Belgia (I)

• dou� s�pt�m�ni de concediu �n Belgia pot constitui o frumoas� experient� de viat� • au si belgienii la r�ndul lor un fel de b�lci, organizat de zilele oraselor, dar totul este mult mai elevat, mai rafinat • orasul Gent are faima celor dou� restaurante Amadeus, �nfiintate �n 1987, cu specialitatea casei coaste de porc pe gr�tar, m�ncate �n mod... voluntar •

Anul acesta am avut parte de un concediu adev�rat �n Belgia, gratie fiicei si ginerelui, stabiliti din 2010 �n aceast� frumoas� tar�. Acestia s-au g�ndit c� cel mai potrivit cadou de ziua mea ar fi un sejur de dou� s�pt�m�ni si �n consecint� au luat bilete dus-�ntors din timp pentru perioada 23 iulie-6 august. L�s�nd la o parte frica de �n�ltime, m-am „�mbarcat“, �mpreun� cu a mea consoart�, �ntr-un avion, pe aeroportul din Bac�u, cu destinatia Bruxelles. V�z�nd c�t de mic e p�m�ntul, la peste 10.000 de metri, dedesubt, am apelat pentru �mb�rb�tare..., la o mic� doz� de „curaj“, care m-a costat vreo 20 de lei sau... patru euro, dup� cum m-a informat volubil� stewardesa rom�nc�. C�nd am ajuns la Bruxelles, dup� dou� ore si jum�tate de zbor, am r�suflat usurat si m-am g�ndit cu bucurie c� am sc�pat de b�lciul anual romascan, dar mai ales de multii decibeli veniti din boxele b�lcenilor, sub forma unor manele consacrate sau a altor melodii �ndoielnice. Ginerele m-a informat �ns� c� prima zi de sejur va fi petrecut� �n Gent, un oras tipic studentesc si turistic, care timp de o s�pt�m�n� era conectat la zilele urbei si unde m� va astepta si ceva...b�lci. Viata Gent-ului se desf�soar� practic pe dou� artere principale Korenlei si Graslei, fiecare cu c�te o superb� piat�, desp�rtite de un canal str�b�tut de b�rcile cu motor, �n care turistii, prin intermediul unui ghid, se aleg cu informatii utile, comunicate �n trei limbi: flamand�, englez� si francez�, despre cl�dirile vechi ale orasului, catedrale, dat�nd din secolul 17, majoritatea, cu arhitectura lor veche specific�, de o frumusete aparte. Am ajuns �n Ghent mai spre apusul soarelui si aveam s� constat c� din pr�fuitul si desuetul iarmaroc romascan am ajuns �ntr-un alt b�lci, al civilizatiei belgiene, cu binefacerile ei, dar totusi si cu unele aspecte kitch. Atmosfera era una de mare s�rb�toare, pe str�zile dens circulate, multe scene, pe care artistii autohtoni sau invitati �si sustineau programele muzicale pe stiluri reggae, rock sau disco. Pe ici, pe colo, pentru cei dornici si de senzatii mai tari erau si nelipsitele tiribombe, mult mai elevate. Poate doar desenele de pe instalatiile de divertisment erau realizate �n culori mai stridente, mai vii, asem�n�toare cu cele de acas�, dar mai putin frivole. Oamenii, sur�z�tori, chiar fericiti, c�utau cele mai bune mijloace de distractie, de divertisment. Terasele unit�tilor de alimentatie public� erau pline, nu aveai unde s� arunci un ac, cum zice rom�nul. Oameni de toate nationalit�tile sporov�iau �n multe din limbile p�m�ntului, st�teau la mese, ascultau muzica venit� de la scene si consumau bere si produse specifice. La mare c�utare au fost scoicile, pestele si nelipsitii fritjies, „celebrii“ cartofi pr�jiti de pe la noi, stropiti cu multe sortimente de bere. Si nu-s putine, oricum ceva peste 1.600. B�utorii �nr�iti de bere au avut pe toat� perioada zilelor orasului un fel pisoare �n aer liber, la fiecare colt de strad�, unde nu a contat c� au ar�tat trec�torilor si o parte din... dos. Mie cel putin, experienta mi s-a p�rut traumatizant�. A fost de parc� m-as fi dezgolit si mi-as fi ar�tat p�rtile intime la jum�tate de oras, dar belgienilor, nonconformisti, li s-a p�rut ceva mai mult dec�t firesc.

Coaste de porc, la Amadeus!

Faima Gent-ului, pentru cunosc�tori, const� �n cele dou� restaurante Amadeus, �nfiintate �n anul 1987, unde specialitatea casei s�nt costitele de porc pe gr�tar (spareribs, n.r.), cu sosuri de bere caramel si de usturoi, si cartof copt �n folie cu un sos de curcuma si alte mirodenii, si se m�n�nc� �n mod voluntar: c�t poti, la acelasi pret. Specialitatea e stropit� fie cu vinul rosu al casei, cu eticheta Amadeus, b�ut si pl�tit la centimetru, fie cu unul din multele sortimente de bere. Interesant e c� lupta cu circa jum�tate de metru de coaste de porc poate continua p�n� la dou� ore (c�t timp ai dreptul de a ocupa o mas�), cu alte portii, „netaxate“ fat� de pretul initial al specialit�tii casei, ceva mai mult de 17 euro cu c�tiva eurocenti. �n Rom�nia 17 euro poate p�rea mult, raportat la salariul minim, dar �n Belgia, unde asigur�rile sociale si medicale s�nt bine puse la punct, este un pret acceptabil pentru orice familie. De fapt, la mese am v�zut asezati b�tr�ni, familii cu doi-trei copii, tineri, toti cu ochii lucind �n asteptarea specialit�tii casei. Chelnerul se plimb� printre mese cu t�vile pline, gata s�-i serveasc� pe cei care nu s-au s�turat din portia initial� si nu se �ndur� s� plece f�r� a m�nca c�t mai multe coaste, pe s�turate, la aceeasi bani. Alti chelneri adun� cutiile de tabl� cu r�m�sitele unui festin pantagruelic, coastele goale ale unei portii imense. Restaurantul Amadeus are �n meniu si alte preparate si b�uturi, asa c� nu toti s�nt obligati „s� road� coaste“, desi marea majoritate o fac. Apropo, am �ncercat si eu o portie de spareribs, dar m-am oprit dup� portia initial�, pe care cu greu am dovedit-o, dar�mite s� mai cer si supliment. La primul restaurant Amaderus, �n interiorul localului una din s�li era amenajat� ca bibliotec�, si se putea servi si acolo masa, �n acordurile relaxante ale muzicii clasice, cu selectii din Liszt, Mozart, Strauss, Hendel, etc.. Alte specialit�ti tipic belgiene ar fi bomboanele de ciocolat�, de o finete si arom� deosebite, dar si mult mai popularele „cuberdons“, umplute cu jeleuri fine de c�psuni si fructe de p�dure. Ar mai fi de semnalat c� nimeni nu-ti are de grij�, nu le pas� cu ce esti �mbr�cat, cu cine esti, toti �si v�d de treaba lor si �si cer scuze politicos c�nd te-au deranjat. Nu ai dec�t s� le adresezi din toat� inima „bedankt“ sau „dank ju wel“, care �n flamand� �nseamn� acelasi lucru, adic� multumesc sau multumesc mult.

Articol afisat de 1718 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C.CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective