Boala m�inilor murdare, statistici �ngrijor�toare
Cazurile de hepatit� s-au �nmultit �ngrijor�tor �n judetul Neamt, �n 2013 statisticile ar�t�nd o crestere de peste 10 ori comparativ cu anul precedent, rareori �nregistr�ndu-se at�t de multe �mboln�viri. Reprezentantii Directiei de S�n�tate Public� s-au confruntat �nc� de la �nceputul anului cu o avalans� de �mboln�viri de hepatita A, cele mai multe focare fiind �n c�teva localit�ti din zona Roman si cel mai adesea a fost vorba despre copii nevaccinati. Cunoscut� drept boala „m�inilor murdare“, hepatita poate fi transmis� destul de usor, m�ncatul cu m�inile nesp�late fiind una dintre cele mai r�sp�ndite c�i de infectare, ceea ce explic� amploarea focarelor. Conform datelor statistice centralizate de DSP Neamt, �n primele nou� luni au fost luate �n evident� 217 cazuri noi de hepatit� pe c�nd �n acelasi interval de timp din 2012 se �nregistraser� doar 16 cazuri. „Vorbim anul acesta despre o adev�rat� zon� epidemic�. O dat� la 5-7 ani, �n fiecare teritoriu se �nregistreaz� un num�r mai mare de bolnavi care nu au f�cut anterior aceast� afectiune. Anul acesta au fost mai multe comune din zona Roman afectate de aceste �mboln�viri, victimele predilecte fiind copiii. Din fericire, nu au fost cazuri foarte grave”, a spus medicul Roxana Pipirigeanu, sefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamt. Hepatita A este cea mai simpl� form� a acestei boli, fiind o infectie a ficatului cauzat� de un virus ce este transmis prin consumarea alimentelor sau a apei contaminate. Spre deosebire de virusii hepatici B si C, hepatita A nu determin� o infectie cronic� asupra ficatului. Acesta este primul virus hepatic descoperit si este cunoscut ca fiind cea mai frecvent� cauz� de inflamatie hepatic�. Cel mai mari riscuri de a face aceast� boal� au copiii care merg �n colectivit�ti dar si adultii care tr�iesc �n spatii aglomerate si neigenice. Specialistii spun c� metoda cea mai eficient� de prevenire a hepatitei A este vaccinarea. Alte m�suri de prevenire a infect�rii cu virusul hepatitei A s�nt sp�larea frecvent� a m�inilor cu ap� si s�pun, consumul exclusiv de ap� potabil� din surse sigure, consumul de fructe si legume foarte bine sp�late etc.
|