Stafilococ la buc�tar, toxiinfectie la praznic
• DSP a luat probe pentru analize de la toti angajatii firmei de catering care a g�tit pentru o pomenire • Motivul pentru care 20 de oameni din Vulp�sesti au suferit o toxiinfectie alimentar� e legat de prezenta unui stafilococ la unul dintre angajatii restaurantului care a asigurat m�ncarea pentru meseni. Rezultatul a ajuns ieri la Directia de S�n�tate Public� Neamt si dup� aflarea lui, s-au luat probe de la angajatii restaurantului. „Unora li s-au prelevat deja probe pentru analize, altii urmeaz� s� intre la verific�ri. Din ce stim p�n� acum, unul dintre angajati are un stafilococ. Imediat dup� �nregistrarea toxiinfectiei am mers la firma de catering din Roman care a asigurat m�ncarea pentru pomenire si toti angajatii aveau cursuri de igien� si analizele la zi. Doar c� �ntre timp a ap�rut stafilococul. Suspiciunea de salmonela nu s-a confirmat“, a declarat doctorul Dan Morenciu, directorul DSP Neamt. Duminic�, 18 august, circa o sut� de persoane din care sase copii, din satul Vulp�sesti, comuna Sagna, au mers la un praznic dup� o �nmorm�ntare. Desi num�rul mesenilor a fost mare, doar 19 s-au pomenit cu dureri abdominale, simptome de vom� si diaree si au ajuns la spital la Roman. Unii au r�mas internati �n noaptea de duminic� spre luni, iar altii au plecat acas� dup� usoare tratamente. Dup� cum au declarat cei care au organizat pomenirea, m�ncarea g�tit� a fost asigurat� de o firm� din Roman, iar coliva, cozonacii si colacii de c�tre o alt� societate. Desi initial se b�nuia c� toxiinfectia ar fi fost cauzat� de ciorba de perisoare cu sm�nt�n�, analizele de laborator au demonstrat altceva. Motive ca s� fie incriminat borsul erau mai multe, �ncep�nd cu temperatura aerului extrem de ridicat�, la care s-a ad�ugat si faptul c� m�ncarea s-a pus pe mese �n plin� amiaz�, dup� ce st�tuse c�teva ore �n vasele aduse de firma de catering.
|