SALMONELLA UCIDE VREO 12.000 DE G�INI
• Directia Sanitar� Veterinar� a primit a doua confirmare c� g�inile dintr-o ferm� din Izvoare au salmonella • aproape 12.000 de ou�toare trebuie ucise • fie prin gazare, fir prin sucirea g�tului • tone de ou� vor ajunge si ele materie prim� la Protan • proprietarul fermei de p�s�ri va fi desp�gubit de stat • Circa 12.000 de p�s�ri dintr-o ferm� din Izvoare, de l�ng� Piatra Neamt, �si vor g�si sf�rsitul zilele acestea. Pentru toate ou�toarele s-a emis al doilea buletin cu concluziile unor analize, prin care se certific� faptul c� p�s�rile sufer� de salmonella si trebuie ucise. R�m�ne de stabilit modul �n care p�s�rile �si vor g�si sf�rsitul, pentru c� exist� cel putin dou� variante „de lucru“ - fie prin gazare, fie, feroce, dar practic si asa - prin sucirea g�tului. Decizia se va lua si �n functie de „conditiile tehnice“ pentru c� trebuie v�zut dac� se g�sesc manipulatori care s� rup� g�tul la vreo 12.000 de p�s�ri! Cert este c� oricum ar muri, disparitia fizic� a p�s�rilor se va produce la Protan Bac�u, pentru c� ferma pietrean� are contract cu aceast� unitate de ecarisare. Medicul Constantin Lipan, director adjunct al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt, a confirmat primirea celui de-al doilea set de rezultate si necesitatea distrugerii efectivului de p�s�ri din ferm�, pentru a nu fi pus� �n pericol s�n�tatea oamenilor: „G�inile de la ferma din Izvoare au salmonella, lucru certificat de buletinele de analiz�. Rezultatele la probele trimise au iesit pozitive, ceea ce duce la obligativitatea desfiint�rii focarului. Ferma va fi depopulat�, dar r�m�ne de stabilit modalitatea �n care se va proceda. Metoda va fi cea agreat� de c�tre agentul economic, pentru c� el va primi desp�gubiri de la stat, asa cum prevede legislatia. Este important s� vedem si unde g�sim pe cineva autorizat care s� pun� �n aplicare aceast� decizie privind depopularea fermei, pentru c� e vorba despre foarte multe p�s�ri. Animalele ucise vor fi duse la Protan Bac�u, sub restrictie sanitar veterinar�. Dup� depopulare, ferma va fi deratizat�, deparazitat� si verificat� dac� focarul a disp�rut. Ou�le de la aceste g�ini se afl� sub sechestru sanitar veterinar si vor fi si ele distruse, tot la Protan. Este vorba despre ou� de ordinul tonelor, care au fost oprite de la comercializare. Nu exist� magazine ori supermarketuri �n care s� se g�seasc� ou� sau carne de g�in� de la aceast� ferm� din Izvoare care s� pun� �n pericol s�n�tatea populatiei. Cazul este tinut sub control“. Anuntul privind focarul de salmonella de la Izvoare a fost f�cut pe 8 august, dup� ce s-a primit primul set de rezultate pozitive la probele prelevate de la g�inile respective. Ceea ce s-a g�sit �n ferm� s-a pus sub sechestru sanitar-veterinar, iar reprezentantii DSVSA au declarat c� nu exista nici un pericol pentru populatie, pentru c� boala care a dat �n g�ini nu este at�t de periculoas� pentru om. „Unitatea respect� conditiile de biosecuritate si este autorizat� sanitar veterinar. Boala a fost depistat� �n urma examenelor efectuate �n cadrul pogramului de control oficial si a fost notificat� ANSVSA. Efectivul de g�ini ou�toare a fost pus sub restrictii oficiale. �n data de 8.08.2013 au fost recoltate probe la cererea proprietarului, care au fost trimise la IDSA si DSVSA Bac�u pentru investigatii suplimentare. De asemenea, au fost puse sub sechestru ou�le provenite din ferm�, p�n� la clarificarea situatiei“, se ar�ta �n comunicatul de pe 8 august. Teoretic, �n cazul �n care carnea g�inilor cu salmonella nu este g�tit� la temperaturi mari, iar ou�le nu s�nt fierte p�n� se �nt�resc la interior, consumatorii se pot trezi cu febr�, dureri abdominale, diaree si oboseal�.
|