M�ncarea copiilor de la Scoala 10 era OK
• analizele f�cute de DSP nu au scos la ivel� nici un microb, nici �n m�ncare si nici �n coproculturile copiilor • mai s�nt de f�cut teste �n buc�t�ria firmei de catering • M�ncarea pe care au primit-o copiii Scolii Nicu Albu din Piatra Neamt si care i-a �mboln�vit pe unii dintre ei la mijlocul s�pt�m�nii trecute a fost �n regul�, nefiind depistati nici un fel de microbi sau bacterii. Directia de S�n�tate Public� Neamt a finalizat analizele luni, 22 aprilie, iar concluzia a fost c� nu s-a putut izola nici un microb. „Am f�cut teste at�t la coproculturile prelevate de la copii, dar si la toate alimentele pe care le-au primit acestia la masa de pr�nz �n ziua respectiv�. Din rezultate nu s-a putut izola nici un agent etiologic care s� fie considerat sursa infectiei, adic� nu a fost depistat nici un microb sau bacterie care s� poat� fi incriminat�. Practic, toate alimentele au fost �n parametrii normali, inclusiv apa a fost �n limitele legale. Cu toate acestea, este evident c� am avut un episod de toxinfectie alimentar� confirmat�, chiar dac� analizele nu au ar�tat exact ce a produs acest lucru. Mai avem de procesat analizele de salubritate, adic� probele prelevate din buc�t�ria firmei respective, de pe mesele de lucru de la angajati, din vesel� etc. Credem c� acestea vor fi gata miercuri si atunci vom sti dac� de acolo au ap�rut problemele. Pe de alt� parte, de-a lungul timpului, s-a dovedit c� multe focare de toxiinfectie alimentar� nu au avut la baza vreun agent patogen specific, ceea ce nu �nseamn� c� nu a fost o problem� de s�n�tate public�“, a declarat medicul Roxana Pipirigeranu, sefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamt. Desi deocamdat� nu se stie exact cauza care i-a �mboln�vit pe elevi, DSP nu exclude sanctionarea drastic� a firmei de catering, motivat de faptul c� a fost pus� �n pericol s�n�tatea celor mici. Joia trecut� mai multi p�rinti de la Scoala Nicu Albu, ai c�ror copii s�nt cuprinsi �n programul educational step by step au anuntat c� micutii s-au simtit foarte r�u, acuz�nt st�ri de vom�, great�, diaree etc. DSP a demarat imediat o anchet� epidemiologic� �n urma c�reia s-a stabilit c� 257 de copii, de la gr�dinit� si p�n� la clasa a IV-a s�nt inclusi �n acest program de �nv�t�m�nt si primeau o mas� de pr�nz de la o firm� de catering. Miercuri copiii au primit o ciorb� de cartofi, spaghete cu carne tocat� si sos si pl�cint�. Se pare c� unul dintre aceste alimente i-a �mboln�vit pe unii dintre elevi, 51 fiind num�rul celor care au acuzat simptome de toxinfectie alimentar�. Din fericire, unul singur a ajuns la spital, dar si acesta a avut o form� medie. �ntre timp, scoala a sistat contractul cu firma de catering, copiii venind cu pachetel de acas�.
|