Veterinarii insist� pe controlul c�rnii de porc
Pentru c� �n aceast� perioad� �n foarte multe dintre gospod�riile populatiei de la sate se taie „traditionalul“ porc de Cr�ciun, medicii veterinari insist� ca proprietarii animalelor s� fac� examen trichineloscopic la carnea obtinut�. Pentru asta, oamenii trebuie se duc� la medicul veterinar din localitate cu o prob� de carne de circa 150 de grame, �nsotit� de crotaliul care este element de identificare al animalului sacrificat. �n pietele din Piatra Neamt, Roman, Bicaz si T�rgu Neamt, carnea este examinat� trichineloscopic de veterinarii responsabili de aceste locuri publice. Un astfel de examen cost� 2 lei, iar �n cazul �n care se depisteaz� c� un animal este bolnav, proprietarul lui primeste desp�gubiri conform prevederilor legale. Medicii veterinari spun c� principalul factor de �mboln�vire este consumul c�rnii de porc sau de v�nat neexaminat� din punct de vedere tricineloscopic. De asemenea, prepararea c�rnii �n s�nge si consumul unor preparate crude sau insuficient preparate termic - pastram�, c�rnati, sunc� - reprezint� alte riscuri de �mboln�vire. Potrivit medicilor veterinari, procedeele de s�rare, afumare sau uscare a c�rnii nu distrug larvele care provoac� trichineloza. Cei care achizitioneaz� carne din alte locuri dec�t centrele autorizate se pot �mboln�vi de trichineloz�. Trichineloza este o boal� provocat� de viermele Trichinella spiralis, care ajunge �n organism �n urma consumului de carne contaminat�. Omul se �mboln�veste �n cazul �n care consum� carne de porc, de v�nat (mistret, urs) sau de cal, care contine larve sau chisturi viabile de Trichinella spiralis. Boala nu se transmite de la om la om. Majoritatea cazurilor de trichineloz� s�nt asimptomatice, �ns� exist� si forme grave, care pot cauza moartea prin complicatiile determinate. Manifestarea bolii depinde de cantitatea de carne m�ncat�, de gradul de contaminare a acesteia si de rezistenta organismului. Printre simptomele trichinelozei se num�r� tulbur�rile digestive (dureri abdominale, diaree, greturi si v�rs�turi), care apar la o zi, dou�, dup� consumul de carne contaminat�. Mai s�nt caracteristice bolii febra, umflarea ochilor si a fetei, conjunctivita, durerile musculare si sl�biciunea muscular� sever�. „Recomand�m persoanelor care au consumat carne neexaminat� trichineloscopic si care prezint� astfel de simptome s� se duc� urgent la medic. Populatia este sf�tuit� s� cumpere carne numai din centrele comerciale care pun �n v�nzare produse avizate sanitar-veterinar“, a spsu Constantin Lipan, adjunctul DSV Neamt.
|