Banala gheab� a ajuns un aliment de lux �n acest an
• �n pietele Neamtului ghebele se v�nd cu preturi �ntre 12 si 15 lei pe kilogram • comerciantii spun c� marfa e putin� din cauza secetei • la Piatra nu s�nt ghebe „autohtone“, ele fiind aduse de la Gheorgheni, Lacu Rosu, Borsec sau Vatra Dornei • Ghebele, un produs extrem de c�utat si cu preturi pentru toate buzunarele �n anii din urm� - de la 2 p�n� la 5 lei, au devenit �n aceast� toamn� un lux. De vreo dou�-trei s�pt�m�ni, �n ciuda secetei care si-a pus amprenta si pe p�duri, ghebele au ap�rut, dar oamenii cam „fug“ c�nd aud c�t cost�. �n pietele din Piatra Neamt si T�rgu Neamt marfa e asezat� �n gr�mezi pe nailoane sau �n l�zi pentru ca trec�torii porniti s�-si fac� aprovizionarea c�m�rilor pentru iarn� s� dea cu ochii de bureti imediat ce ajung �n zon�. Lumea se opreste, t�rguieste si �n ciuda pretului s�nt si cump�r�tori, dar nu se mai iau cantit�ti mari, ci doar p�n�-n 5 kile. �n orasul de sub Cetatea Neamtului, joi, o femeie cerea 14 lei pe kilogramul de bureti mai mici si �ndesati. Altii, cu cozile mai lungi si p�l�ria mai mare se vindeau cu 12 lei. Cineva �ntreab� dac� se mai las� din pret, iar v�nz�toarele spun c� nu. Si c� au avut clienti care au oferit 10 lei pe kilogram, dar nu au fost de acord, c� e prea putin. „Nu v� g�nditi c� v� duceti cu marfa �napoi acas�?“, spune o doamn� �n v�rst�, dup� ce �ncercase f�r� folos s� conving� s� mai ieftineasc� marfa. „P�n� disear� vindem tot“, au replicat v�nz�toarele, vreo 3-4 la num�r, venite de la Pipirig. Un politist comunitar din piat� ne confirm� c� marfa se caut�. „Ieri n.r - miercuri, 19 septembrie, erau mai multi bureti dec�t acum si p�n� seara nu a r�mas nimic. Se caut�, oamenii cump�r� mai putin, dar dau c�t cer v�nz�toarele pentru c� zacusca cu ghebe e delicioas�“, spune el. C�ut�m s� afl�m de pe unde s�nt adusi buretii, dar locurile s�nt tinute secrete. R�spunsul primit e evaziv. „Aducem de pe la deal, c� acolo a mai plouat“, povesteste o femeie, ad�ug�nd c� buretii s�nt mai putini dec�t �n anii trecuti, de asta s�nt si mai scumpi. Si c� trebuie s� stii locuri, c� altfel umbli degeaba. Ele i-au cules dis-de-dimineat� si au venit direct la piat�, ca marfa s� fie proasp�t�. �ntre timp mai vin si alti clienti si se vorbeste despre retetele �n care se pot folosi ghebe, �n cazul �n care nu s�nt b�gati pur si simplu �n congelator. Unii prefer� s� le adauge la zacusc�, altii le conserv� �n otet, cu gogosari, sau le fierb, ad�ug�nd sare. La Piatra Neamt, tot joi, �n Piata Central�, bureti erau destui. Preturile la fel: �ntre 12 si 15 lei pe kilogram, cele mai frumoase, numai bune de pus la zacusc�. Scump, dar se cump�ra de-o poft� sau pentru conserve. Erau si cu 10 si chiar si 8 lei, dar foarte mari si cam uscate. Hribii, c� erau vreo doi oameni cu o asa delicates�, costau 25 de lei kilogramul, iar cea mai ieftin� ciuperc� la v�nzare era barba caprei - 6-7 lei pe kil. De la cei care v�nd afl�m c� ghebele nu s�nt „autohtone“, de prin p�durile nemtene, ci s�nt aduse de pe la Borsec, Gheorgheni, Lacu Rosu sau Vatra Dornei. „Facem tov�r�sie, c�te 3-4, sau mai multi si mergem �n judetele vecine cu vreo masin� mic� sau cu bus-uri. Pe la Lacu Rosu, Gheorgheni si Suceava a mai plouat si ghebe s�nt. E mai greu de ajuns, trebuie bani de benzin� sau motorin�, plus plata soferului. Si de asta d�m mai scump ca �n alti ani, c� trebuie s� si c�stigi ceva. Nu ne pl�ngem de clienti, doar c� stai mai mult �n piat� cu marfa. Lumea cump�r�, dar rar dai odat� 10 kile sau mai mult. �n medie, se iau cam 2-3 kile sau 5“, ne-a spus ce si cum cu ghebele din acest an un comerciant. �n rest, de la lume auzite prin piat�, multi �si puneau speranta ca la sf�rsit de s�pt�m�n� s� plou� (lucru care s-a si petrecut joi noapte si vineri) pentru ca peste c�teva zile s� ia calea codrilor din zon� �n c�utare de ghebe. C� nu stric� c�teva borcane cu bureti la saramur� sau c�teva kilograme puse la �nghetat pentru iarn�.
|