Scolile, atacate de inspectorii sanitari veterinari
• ca la fiecare �nceput de an scolar, si de aceast� dat� au fost demarate controale tematice ale inspectorilor sanitari �n unit�tile de �nv�t�m�nt •
Treab� mult� pe linia de control a securit�tii alimentare �n institutiile de �nv�t�m�nt si pe l�ng� acestea. Inspectorii sanitari veterinari au demarat controale ce vizeaz� unit�tile de v�nzare cu am�nuntul din incinta sau din vecin�tatea scolilor, precum si blocurile alimentare din cadrul creselor, gr�dinitelor, internatelor, centrelor after-school etc. Prin aceste controale se urm�resc, �n special, aspectele referitoare la existenta documentului de �nregistrare sanitar� veterinar� si pentru siguranta alimentelor; respectarea conditiilor generale de igien� referitoare la aspectele structurale si facilit�tile obiectivului controlat, precum si a spatiilor unde s�nt depozitate si manipulate produsele; originea materiilor prime precum si existenta documentelor �nsotitoare care atest� provenienta produselor alimentare (unit�ti autorizate sau �nregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, evidente privind furnizorii, categorii de produse, data reception�rii, cantitatea, termenul de valabilitate si alte date de identificare a produselor); respectarea conditiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor; respectarea conditiilor de transport (asigurarea temperaturii, autorizarea sanitar� veterinar� a mijlocului de transport precum si starea de igien� a mijlocului de transport, etc); modul de depozitare al produselor alimentare, �n special al celor care necesit� conditii deosebite de temperatur�, congelare sau refrigerare (carne, peste, produse lactate, ou� etc), ne�ntreruperea lantului frigorific; monitorizarea si eliminarea deseurilor si a subproduselor alimentare; existenta echipamentelor de protectie sanitar� a personalului care manipuleaz� produsele alimentare de origine animal� si non-animal�, precum si existenta documentelor care s� ateste starea de s�n�tate a acestuia. De asemenea, se va acorda o atentie deosebit� si modului �n care s�nt respectate cerintele generale si specifice de igien� �n unit�tile de catering care furnizeaz� alimente unit�tilor de �nv�t�m�nt.
�n cazul �n care, cu ocazia controalelor s�nt identificate neconformit�ti, inspectoii sanitar-veterinari vor dispune m�suri �n conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor �n vigoare.
|