Gata cu povestea hramului toxic de la M�n�stirea Tazl�u
• vinovati de �mboln�virile ap�rute: stafilococii si enterococii de pe alimente • acestea au fost contaminate de cei care au manipulat m�ncarea • „Aviz organizatorilor: cei care prepar� mesele s� se spele pe m�ini“, spun cei de la DSP • Povestea hramului de la M�n�stirea Tazl�u, de duminic�, 9 septembrie, si �n urma c�ruia 30 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfectii alimentare s-a finalizat, toate analizele de laborator fiind gata. Concluzia final� a specialistilor �n s�n�tate public� de la DSP care au efectuat ancheta epidemiologic� �n acest caz a fost c� oamenii au avut de suferit din cauza stafilococilor si enterococilor de pe alimente, microbi proveniti de la cei care au m�nuit sau preparat bucatele. „Toat� lumea are pe m�ini astfel de stafilococi sau enterococi numai c�, sp�l�ndu-ne, acestia dispar si astfel nu mai ajung �n organism. La Tazl�u, anumite persoane ce erau purt�torii unor astfel de microbi nu s-au sp�lat pe m�ini dup� care au manipulat alimentele si astfel au produs contaminarea. �n organizarea hramului de la Tazl�u au fost mai multe erori care ar trebui s� dea de g�ndit celor care mai organizeaz� astfel de evenimente. Regula esential� pentru prevenirea �mboln�virilor este una elementar� si anume sp�latul pe m�ini cu ap� si s�pun. Nu trebuie neap�rat ca m�ncarea s� fie preparat� de buc�tari ci doar de oameni care au mare grij� la igien�. Organizatorii trebuie s� le pun� acestora la dispozitie ap� si s�pun si s� insiste cu sp�latul pe m�ini. �n plus, nu trebuie puse alimentele pe mas� cu mult timp �nainte asa cum s-a �nt�mplat la Tazl�u. Stafilococii, �n conditiile �n care au stat at�t timp �n soare si la c�ldur�, s-au �nmultit rapid si astfel au cauzat aceste probleme“, a precizat medicul Daniela Marcoci, directorul adjunct al DSP Neamt. Cu alte cuvinte, cei care au pus m�na pe pestele, icrele, casul, carnea etc., servite la hramul de la Tazl�u le-au contaminat pentru c� nu s-au sp�lat pe m�ini si, ca si cum nu ar fi fost de ajuns, portiile au fost asezate pe mas�, �n corturi, �n plin soare, cu vreo dou� ore �nainte de venirea pelerinilor. Persoana sau persoanele care efectiv au cauzat aceste contamin�ri nu au putut fi identificate prin testele efectuate. La masa de hram au participat 320 de persoane, iar 30 dintre acestea s-au simtit suficient de r�u �nc�t s� cheme ambulanta si s� ajung� la spital. Cu totii au fost diagnosticati cu toxiinfectie alimentar�.
|