Stafilococul auriu - autorul toxiinfectiei de la m�n�stire
• testele de laborator au ar�tat clar c� toxiinfectia alimentar� produs� dup� hramul de la m�n�stirea Tazl�u a fost provocat� de o persoan� care a preg�tit masa • aceasta era purt�toarea stafilococului auriu, microb ce a �mboln�vit 30 de oameni • �nc� nu a fost g�sit vinovatul •
Alimentele utilizate la masa de hram de duminic�, 9 septembrie, de la M�n�stirea Tazl�u, au fost bune si nu ele au cauzat �mboln�virile �n mas�. Aceasta este concluzia specialistilor �n s�n�tate de la DSP, concluzie care se bazeaz� pe rezultatele analizelor de laborator. „Desi ancheta epidemiologic� �nc� nu s-a finalizat, testele de laborator au ar�tat c� alimentele nu pot fi incriminate deoarece problemele au ap�rut de la un contact, adic� de la o persoan� care era purt�toarea stafilococului auriu. Cel mai probabil, persoana respectiv� nici nu stia c� are asa ceva si, �n timpul manipul�rii alimentelor, cumva, le-a contaminat si pe acestea. Deocamdat�, analizele realizate pentru o parte dintre persoanele care au preg�tit masa sau care au ajutat �n acest proces au fost negative, nereusind s� identific�m �nc� purt�torul stafilococului, dar mai avem �nc� mult de treab� si cu sigurant� c� vom stabili exact cine se face vinovat. Din punctul nostru de vedere tot ceea ce s-a �nt�mplat la Tazl�u a fost extrem de nepl�cut si a fost o problem� grav� de s�n�tate public�, dat fiind faptul c� 30 de persoane au avut de suferit. Partea bun� este �ns� c� nu am avut decese si toate cazurile au fost usoare, nefiind probleme serioase. Cu toate acestea, cu sigurant� c� vom aplica sanctiuni deoarece s-au �nc�lcat multe reguli de igien�, iar organizatorii unor astfel de manifest�ri trebuie s� dea dovad� de foarte mult� responsabilitate atunci c�nd decid s� hr�neasc� zeci ori sute de oameni“, a declarat medicul Dan Morenciu, directorul Directiei de S�n�tate Public� Neamt. Aceast� institutie continu� ancheta epidemiologic� �n acest caz, dar si analiza tuturor probelor prelevate din alimentele de la Tazl�u, precum si testarea s�n�t�tii tuturor celor care au preg�tit bucatele de hram. Se estimeaz� c� verific�rile vor mai dura cel putin o s�pt�m�n� si abia dup� aceea se vor putea trage concluziile finale si aplica sanctiuni. Deocamdat� amenzi a dat Directia Sanitar-Veterinar�, care a sanctionat dou� femei ce au preg�tit m�ncarea cu c�te 1.500 de lei fiecare, iar alte 5 femei din sat au primit fiecare c�te o sanctiune de 500 de lei. S�mb�t� si duminic�, 8 si 9 septembrie, �n comuna Tazl�u a fost mare s�rb�toare deoarece a fost ziua localit�tii, iar m�n�stirea cu acelasi nume a avut si hramul. Cu aceast� ocazie, s-a organizat o mare mas� c�mpeneasc� cu peste 320 de portii de m�ncare. Printre bucate s-au num�rat si icre, peste afumat, peste congelat etc. La doar c�teva ore dup� mas�, oamenii au �nceput s� sune la Ambulant� deoarece se simteau r�u, av�nd greturi, st�ri de vom�, diaree etc. �n scurt timp, �n judet s-a declansat codul rosu de urgente medicale, iar p�n� marti dimineat� �n total au ajuns la spital 30 de persoane diagnosticate cu toxiinfectii alimentare. Alte cazuri noi nu au mai ap�rut, dar anchetele continu� at�t pentru a se depista vinovatii, dar si pentru a da astfel un avertisment organizatorilor unor viitoare astfel de evenimente, frecvente de altfel.
|