Atentie la pesta porcin� african�!
• primul focar s-a �nregistrat �n Ucraina, iar veterinarii se tem s� nu se extind�, motiv pentru care au intrat �n alert� • Autorit�tile rom�ne se tem de drobul de sare, adic� de posibilitatea ca virusi ce afecteaz� porcii ucraineni s� nu dea iama si �n suinele noastre. Drept pentru care Directiile Sanitare-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din �ntreaga tar� au primit dispozitie pentru luarea unor m�suri de urgent� �n vederea prevenirii aparitiei unor focare de pest� porcin� african� �n tara noastr�. Dispozitia a fost dat� de Autoritatea National� Sanitar� Veterinar� si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) zilele trecute, �n urma primirii din partea Organizatiei Mondiale pentru S�n�tatea Animal�, a unui mesaj de alert� privind semnalarea, �ntr-o provincie din Ucraina, a unui focar de pest� porcin� african�. „�n Rom�nia nu evolueaz� aceast� boal�, �ns� se impun m�suri clare pentru a preveni aparitia ei, care chiar dac� nu afecteaz� omul, are impact economic dramatic“, se specific� printr-un comunicat de pres� publicat pe site-ul ANSVSA. Institutia apreciaz� c� „�n urma analizei de risc realizate de c�tre specialisti, a reiesit c� pericolul �n ceea ce priveste introducerea virusului pestei porcine africane �n Rom�nia, poate fi reprezentat de vecin�tatea acesteia cu Ucraina“. Factorii de risc pentru aparitia bolii s�nt porcii mistreti, izvorul natural de virus pestos porcin si circulatia transfrontalier� necontrolabil� a acestora, actiunile de v�n�toare, comertul ilegal de porci, circulatia persoanelor si a vehiculelor, �ndeosebi la nivelul punctelor de trecere la frontier�, riscul prezentat de „micul trafic“ privind introducerea �n tar� de carne proaspat�, congelat� sau alte produse provenite de la suine. Tin�nd cont de acesti factori, Directiile Sanitare Veterinare judetene trebuie s� �ntreprind� m�surile de prevenire a aparitiei bolii, conform atributiilor specifice. �n ceea ce-i priveste pe cet�teni, acestia pot contribui, la r�ndul lor, la prevenirea aparitiei bolii. Una dintre m�surile importante �n acest sens este anuntarea de c�tre proprietarii de porci, imediat, a medicului veterinar, dac� se constat� semne de boal� la animalele din gospod�rie. De asemenea, este indicat ca porcii s� nu fie scosi �n afara gospod�riei, iar sacrificarea lor �n vederea consumului, ca de fiecare dat� de altfel, s� nu se fac� f�r� a fi anuntate autorit�tile competente.
|