„BAGI �N TINE CA �NTR-UN SPITAL“
O zical� care se potriveste de minune la Spitalul Judetean • lun� de lun�, spitalul cump�r� zeci de tone de alimente • anul trecut au fost achizitionate peste 1 milion de ou�, circa 150 de tone de br�nz�, vreo 30 de tone de carne si peste 100 de tone de cartofi • „Hr�nim zi de zi circa sase-opt sute de oameni, c�t dou� hoteluri mari la un loc �n sistem all-inclusive“ spune managerul SJU Neamt •
Putin� lume are idee ce �nseamn� efectiv administrarea unui spital �n general si a Spitalului Judetean Neamt, �n particular. Dinafar� poate p�rea simplu, c� doar la medicin� si fotbal tot rom�nu-i priceput. Totusi, consult�nd listele cu achizitii din 2011, numai la sectorul „alimente“, �ncepi s� ai o oarecare idee despre ce cantit�ti uriase este vorba si despre c�t de complicat poate fi s� administrezi o astfel de „uzin�“, cea mai mare din judet dealtfel. De cur�nd, unitatea sanitar� nemtean� si-a postat pe site listele cu achizitiile f�cute pe parcursul anului trecut. Pentru oricine are curiozitatea s� le urm�reasc�, zicala „bagi �n tine ca-ntr-un spital“ cap�t� alte semnificatii. Cantit�tile apocaliptice de m�ncare achizitionat� nu pot fi cuprinse de mintea unui om de r�nd ce face piata cu sacosa si cump�r� cu kilogramul sau chiar cu suta de grame. C�nd vezi c� se cump�r� sute de tone de legume, zeci de tone de carne, br�nz� ori zeci de mii de p�ini �ncepi s� realizeze c� furnizorii spitalului pot tr�i linistiti doar din contractele cu acesta, v�nz�rile cu am�nuntul pe care le-ar face fiind absolut insignifiante fat� de ce bag� ei �n c�m�rile unit�tii sanitare. Conform acestor cifre, �n 2011, bolnavii Spitalului Judetean au m�ncat cel mai des br�nz�, fie ea de vaci, fie telemea. S-au achizitionat peste 100 de tone de br�nz� de vaci la putin peste 10 lei kilogramul si mai bine de 50 de tone de telemea f�r� sare a 12,4 lei kilogramul. Totusi, s-a m�ncat si carne, fiind cump�rate peste 30 de tone de pulpe de pui f�r� spate, la 8,9 lei kilogramul, vreo ton� de piept de pui f�r� os si circa vreo 3-4 tone de orez. S-au mai achizitionat vreo 80.000 de p�ini cu sare la putin peste 1 leu bucata si alte c�teva zeci de mii f�r� sare, pretul fiind de 1,1 lei. S-au mai cump�rat sute de kilograme de past� de tomate, tone de p�st�i, maz�re, sm�nt�n�, unt, lapte praf etc. �n momentul �n care vine vorba de legume, cantit�tile s�nt impresionante. Astfel, s-au achizitionat circa 100 de tone de cartofi la 1 leu kilogramul, vreo 20 de tone de morcov, cam tot at�tea de varz� si un pic mai putin� ceap�. O ton� de sare cu iod, cam tot at�ta f�r� iod, c�teva kilograme de piper, zeci de kilograme de delikat mai s�nt doar c�teva dintre achizitiile alimentare f�cute de spital. �n concluzie, tot ce are nevoie o gospodin� �n buc�t�rie pentru a prepara trei mese pe zi familie, trebuie �nmultit cam cu 1.000 sau chiar mai mult si abia atunci se poate evidentia un tablou exact al situatiei din spital. Cu toate acestea, managerul SJU Neamt sustine c� s�ntem destul de departe de nevoile pacientilor si de standardele la care ar trebui s� se ridice. „Trebuie s� tinem cont de faptul c� noi hr�nim zi de zi �n medie �ntre 600 si 800 de persoane, c�te trei mese zilnic. La acestea se adaug� si personalul si astfel num�rul celor care m�n�nc� este cu mult mai mare. Dac� ar fi s� facem o comparatie, cred c� oferim mai multe alimente dec�t dou� hoteluri mari la un loc, �n sistem all-inlusive. Totusi, desi vorbim de cantit�ti care impresioneaz� un om obisnuit care nu are idee ce �nseamn� administrarea unei astfel de unit�ti sanitare mari, tineti cont c� �nc� s�ntem departe de standarde si ar fi loc de mult mai bine c�nd vine vorba despree calitatea hranei pe care ar trebui s-o primeasc� bolnavii. �n ultima vreme �ns� am f�cut tot felul de renegocieri de contracte cu furnizorii, iar pentru aceeasi bani am obtinut mult mai multe, iar asta se vede �n m�ncarea pacientilor care a devenit mai bun� si mai mult�. Sper�m ca si �n viitor lucrurile s� fie si mai bune“, a declarat medicul Lucian Ciobotaru, managerul SJU Neamt.
|