Bic�jenii, pofta-n cui la miel si-n acest an
cresc�torii de oi evit� s� vin� cu miei pe piata din urbea de sub baraj din cauza puterii mici de cump�rare a localnicilor • la Roman, carnea de ied este mai ieftin� dec�t cea de miel • Bic�jenii au sperat ca m�car �n aceast� s�pt�m�n�, de dinaintea Pastelui, s� apar� �n piata urbei spre comercializare traditionala carne de miel. Numai c�, se vede treaba, „dulcele“ produs nu si-a f�cut deloc aparitia p�n� �n prezent. Motivul pentru care muntenii, cresc�tori de oi, n-au r�spuns dorintei publice, ocolind si-n acest sezon piata Bicazului, este slaba putere de cump�rare a localnicilor. „Nu mai merg cu miei �n piata din Bicaz de c�tiva ani, deoarece lumea nu prea se omoar� s� cumpere si asta, nu pentru c� n-ar dori s� aib� pe masa de Pasti o buc�tic� de c�rnit�, dar nu au bani“, a declarat Ghit� Moldovan, din satul Ivanes, Bicaz Chei. Si totusi, cei care doresc s� se �nfrupte de s�rb�tori din mielul pascal au la dispozitie patru optiuni. Prima, s� apeleze la rudele ce tr�iesc �nc� �n satul lor de ob�rsie si care stiu c� „s�ngele ap� nu se face“, a doua, s� bat� drumul p�n� la Piatra Neamt, pentru a-si cump�ra carne din pietele capitalei de judet, asta dac� buzunarul le permite s� scoat� m�car o sut� si ceva de lei, pentru c�teva kile, de-o gustare. A treia, s-o ia la picior si s� bat� din poart�-n poart� pe la casele muntenilor �n c�utare de comercianti dispusi s� mai lase ceva din pret si �n sf�rsit o a patra, de a face comand� ferm� la magazinul din Bicaz al unei firme din Gheorgheni, pretul fiind, nici mai mult nici mai putin, de 25 de lei kilogramul. „N-avem ce s� facem. Bine-ar fi s� g�sim carne de miel pe piata Bicazului, dar dac� muntenii nu mai calc� orasul, este musai s� mergem noi �n b�t�tura lor si s�-i convingem s� mai scad� ceva din pret“, a afirmat Eugen Honceriu, din Bicaz. „Poate pe vineri - s�mb�t� s� mai scad� pretul. Eu mi-am luat miel de la Piatra Neamt, din piat�, cu 24 de lei kilogramul“, a spus bic�jeanul Vasile Gheorghies. C�t priveste puterea de cump�rare a bic�jenilor, afirmatia oierului din Bicaz Chei, precum c-ar fi mult prea subtire, este purul adev�r. Majoritatea tr�itorilor urbei s�nt pensionari sau nu mai au demult un loc de munc� stabil si bine pl�tit. La acestia se mai adaug� bugetarii, despre care se stie c� �nc� mai sper� �ntr-un salariu civilizat. Asta �ns�, nu-i scuteste pe toti cei citati, de dorinta crestineasc� de a avea pe mas�, de Pasti, m�car o bucat� de friptur� de miel, asa de-o poft�. �n cel�lalt cap�t al judetului, la Roman, localnicii opteaz� �n aceste zile pentru iezi, datorit� pretului. Mielul se vinde cu 23 de lei, pe kilogram, �n timp ce pentru ied era 15 lei, desi carnea este considerat� mai fraged�, mai gustoas� si cu mai putine calorii. Pentru cei care nu agreaz� carnea de miel, alternativa pentru masa de Paste o reprezint� carnea de pas�re, mult mai accesibil� la pret. „Mai �n fiecare an obisnuiam s� cump�r un miel de Paste. Anul acesta, c�nd am v�zut c� pentru un miel de 9 kilograme trebuia s� pl�tesc peste dou� milioane, am renuntat. Mi s-a oferit ocazia s� cump�r un ied cu doar 15 lei pe kilogram. Nu doar oferta de pret este convenabil�, ci si calitatea, carnea de ied fiind mai fraged�. P�n� la urm�, esential de Paste e s� ai familia aproape, s� te bucuri de ce ai si nu s� stai s� numeri c�te feluri de bucate pui pe mas�“, ne-a spus Toader P�duraru. Este de asteptat ca pretul la carnea de miel s� mai scad� spre sf�rsitul s�pt�m�nii, pentru c� oferta este bogat�, iar celor ce v�nd nu prea le convine s� r�m�n� cu marfa �n galantare.
|