P�inea din Neamt - numai bun�
• p�inea noastr� nu poate fi controlat� la E-uri • laboratorul Directiei de S�n�tate Public� Neamt face determin�ri doar pentru anumite substante • „Noi putem face tot felul de determin�ri calitative, inclusiv determinarea unor toxine, dar nu putem acoperi tot spectrul necesar pentru analize am�nuntite“, a declarat medicul Dan Morenciu, directorul DSP Neamt • De ceva vreme, p�inea, sau mai bine zis, otr�vurile din p�ine, au ajuns subiect national, dup� ce mai multe analize au stabilit c� multe sortimente contin foarte multi aditivi periculosi. Astfel, testele de laborator f�cute �n Bucuresti au scos la iveal� c� multe preparate ale unor m�rci cunoscute contin si p�n� la opt tipuri de aditivi, unii dintre ei fiind considerati periculosi pentru s�n�tatea uman�, ei fiind acuzati c� ar provoca si cancer. Pentru c� nu se vorbea dec�t despre p�inea comercializat� �n marile supermarketuri, am vrut s� vedem cum stau lucrurile �n judetul Neamt. Din p�cate, la noi, nu prea stie nimeni care este realitatea, pentru simplul motiv c� laboratoarele institutiilor publice abilitate s� fac� astfel de verific�ri noi nu s�nt at�t de bine dotate si echipate astfel �nc�t s� depisteze aditivi periculosi, unii dintre ei fiind greu de depistat si de analize extrem de sofisticate. „�n general, astfel de analize de stabilire a calit�tii alimentelor se fac �n laboratorul nostru, care poate identifica o sumedenie de ingrediente din anumite preparate. �ns�, laboratorul nostru nu este at�t de bine dotat �nc�t s� se afle �ntr-adev�r ce contine un aliment, �n totalitate. Pentru aceste liste cu E-uri noi nu putem face toate analizele, motiv pentru care, dac� este cazul, trimitem probele la Iasi sau la Bucuresti. Depinde ce se caut� �n cadrul unui control sau punctual pentru un anumit produs. Noi putem face tot felul de determin�ri calitative, inclusiv determinarea unor toxine, dar nu putem acoperi tot spectrul necesar pentru analize am�nuntite. Pe de alt� parte, institutia noastr� a f�cut frecvent controale �n privinta calit�tii p�inii si nu au fost identificate probleme calitative majore sau chiar deloc“, a declarat medicul Dan Morenciu, directorul DSP Neamt. Ultima actiune tematic� a acestei institutii a avut loc toamna trecut� si atunci inspectorii sanitari au urm�rit dac� se respect� retetele si dac� produsele finite nu pericliteaz� �n vreun fel s�n�tatea consumatorilor. La acel moment au fost verificati aproape toti produc�torii de p�ine ai judetului si nu au fost depistate nereguli, motiv pentru care nu a fost dat� nici m�car o sanctiune. Inspectorii sanitari nemteni concluzionau c� la noi este vorba �n general de firme mici, care produc cantit�ti modeste de p�ine si care respect� toate standardele de calitate, ba chiar fabric� p�inea dup� retete apropiate de cele folosite de gospodine, �n cas�. Pe de alt� parte, chiar s� fie plin� de E-uri periculoase, inspectorii nemteni nu pot stabili dac� exist� si mai ales �n ce cantit�ti. De altfel, �n Rom�nia exist� un singur laborator, la Bucuresti, care poate determina vreo 200 de E-uri acceptate din cele peste 1.500 folosite.
|