Veterinarii cheam� nemtenii cu carnea de porc la control
Nu toti cet�tenii judetului care sacrific� porci sau cump�r� carne de porc se asigur� c� nu �si asum� nici un risc din punct de vedere al �mboln�virii cu trichinela, motiv pentru care medicii sanitar-veterinari lanseaz� apelul ca fiecare s� se preocupe de efectuarea controlului de rigoare. „Chiar dac� examenul trichineloscopic este obligatoriu, nu toti respect� prevederile legale. Trebuie mentionat c�, aceleasi prevederi se aplic� si pentru carnea de mistret sau urs, care urmeaz� s� fie consumat� ca atare sau intr� �n compozitia unor produse, iar printre cei care nu le respect� si au avut de suferit se num�r� braconierii. Cea mai recomandabil� cale pentru a preveni aparitia trichinelozei la om este t�ierea porcilor �n abatoare autorizate sanitar-veterinar, unde este asigurat� �n permanent� asistenta sanitar�-veterinar� de specialitate. Pentru a pre�nt�mpina infestarea cu trichinela este suficient ca detin�torul animalului s� mearg� la medicul veterinar cu o prob� de carne si s� solicite efectuarea examenului trichineloscopic. Costul unui examen trichineloscopic este de 7 lei. �n majoritatea cazurilor boala nu se manifest� la porc prin semne clinice sesizabile, care s� constituie un semnal de alarm� pentru proprietar. Fac precizarea c� nici un cresc�tor de porci nu va putea garanta c� ofer� carne de porc f�r� pericol de infestare cu trichinella spiralis, �n absenta dovezii examenului trichineloscopic“, a declarat Constantin Lipan, director executiv adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Neamt. Conform statisticilor, un singur animal infestat poate �mboln�vi de trichineloz� si peste 100 de oameni. Trichineloza este o boal� comun� animalelor si omului. Tr�ieste ca adult �n intestinele omului si animalului, iar larvele se localizeaz� �n musculatura striat�. Porcii din gospod�rie se pot �mboln�vi dac� m�n�nc� sobolani infestati, resturi de carne de porc infestat� si nesterilizat�, provenit� din t�ierile din gospod�rii sau resturi de animale v�nate, infestate. La om, boala apare �n urma consumului de carne de porc domestic sau s�lbatic, de urs, insuficient fript� sau fiart�. Preparatele crude, afumate sau s�rate, produse din astfel de carne s�nt, la r�ndul lor, surse de infestare pentru om. Persoana infestat� are st�ri similare cu durerile reumatismale, grip�, afectiuni cardiace, renale sau alergice. �n cazul infest�rii masive se poate �nregistra si moartea persoanei respective.
|