|
|
Monitorul de Neamt » Stiri Locale |
22 Iulie 2011 |
|
Comercianti de lactate amendati cu 200 milioane vechi
• aproape toti cei controlati de Protectia Consumatorului au fost depistati cu abateri • inspectorii au g�sit br�nz� topit� si iaurt expirate Comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului Neamt au efectuat verific�ri �n r�ndul agentilor economici care se ocup� cu comertul de produse lactate, unt si br�nzeturi. Verific�rile au avut loc �n reteaua de distributie, comercializare si la produc�tori, din mediul urban si rural. „Au fost controlati 15 operatori economici, constat�ndu-se abateri de la prevederile legale privind protectia consumatorilor la 12 dintre acestia. Ca urmare a abaterilor constatate s-au aplicat sase amenzi contraventionale de 20.000 de lei si patru avertismente. 819 kilograme de lapte, produse lactate si br�nzeturi de 9.854 de lei au fost retrase temporar de la v�nzare, iar iaurt de 60 de lei a fost retras definitiv“, a declarat Gelu Moldovanu, comisar sef �n cadrul Protectiei Consumatorului Neamt. La trei dintre firme s-au g�sit la v�nzare br�nz� topit� expirat� de o lun� si iaurt gras ori iaurt cu gust de c�psuni la care data de consum era dep�sit� de o zi. Jum�tate din agentii economici aveau abateri de etichetare. Eticheta lipsea cu des�v�rsire la sm�nt�na vrac si casul proasp�t, iar la produsele unde exista, informatiile scrise erau ilizibile. La alte produse cum ar fi lapte b�tut, sm�nt�n�, cascaval, cas sau telemea era trecut� pe etichet� cantitatea net�, dar lipsea eroarea tolerat�. Comisarii au mai g�sit �n magazine lapte ambalat �n pungi termosudate la care data durabilit�tii minimale se putea sterge foarte usor datorit� lipsei de rezistent� �n conditii de manipulare. La alte produse similare lipsea temperatura de p�strare a produsului. La acestea data limit� de consum era inscriptionat� sub forma „a se consuma de preferint� �nainte de ...“ sau „a se consuma de preferint� p�n� la sf�rsitul ...“. La telemea era trecut� pe etichet� data fabricatiei si termen de valabilitate „maxim 1 lun� la 4 grade C“. Pe alte etichete erau trecute informatii care puteau crea confuzii si induceau consumatorii �n eroare �n alegerea m�rfii. Parte dintre comercianti expuneau �n acelasi galantar alimente cu denumiri similare, dar cu compozitii si caracteristici diferite. Expunerea produselor lactate si a br�nzeturilor �n afara spatiului frigorific s-a g�sit la trei firme. Alti cinci v�nz�tori nu aveau afisat pretul de v�nzare si pretul pe unitatea de m�sur�.
END
|
|
|
|
|
Comentarii la acest articol: |
Nu exist� nici un comentariu la acest articol |
|
|
|
|
|
|