Cu ochii pe comercianti
• �n aceast� perioad� au loc ample verific�ri la v�nz�torii de carne, peste, produse de patiserie, vin sau ou� • nemtenii trebuie s� fie atenti de unde iau cele necesare • �n casa fiec�rui crestin masa de Paste trebuie s� includ� produse traditionale, cu tot ce este mai bun. Pentru ca nu cumva �n aglomeratia din magazine s� achizitionati produse neconforme sau cu alte deficiente, specialistii vin cu o serie �ntreag� de recomand�ri. �n acest� perioad� comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului fac ample verific�rii la v�nz�torii de profil. „Perioada premerg�toare s�rb�torilor reprezint� un moment de v�rf pentru activitatea comercial�, astfel c� s-au dispus actiuni de control la comercializarea produselor specifice. S�nt verificate produsele alimentare de post, peste si preparate din peste, carne preambalat�, �n special miel, cozonac, produse de patiserie, ciocolat� si produse de cacao, vopsea de ou� sau vin“, a declarat Gelu Moldovanu, comisar sef al Protectiei Consumatorilor Neamt. Carnea de miel nu trebuie cump�rat� de la marginea drumului, ci doar din m�cel�rii sau piete. Aceasta trebuie s� aib� stampil� sanitar-veterinar� si s� aib� un aspect proasp�t. Aceleasi recomand�ri s�nt valabile si pentru peste, un produs extrem de perisabil. Nu cump�rati ou� cu coaja cr�pat�, murdar� sau spart�, iar la spargere albusul trebuie s� fie limpede. Trebuie verificat� si data durabilit�tii minimale, calitatea, categoria sau metoda de crestere a p�s�rilor. Vopseaua de ou� trebuie achizitionat� numai din locuri autorizate si trebuie s� fie �n termenul de garantie. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru s�n�tate. Produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate �n termen de 24 de ore de la data fabricatiei. Nici vinul nu trebuie luat de la oricine, pentru c� puteti achizitiona pet-uri refolosite, cu capac neetans, sau vin impropriu consumului uman. Pe etichet� trebuie urm�rit numele si adresa fabricantului, data durabilit�tii minimale sau cantitatea ori volumul net. Nu trebuie omis� nici lista ingredientelor sau mentiunile privind lotul, data fabricatie sau data �mbutelierii. Elementele obligatorii de etichetare trebuie s� fie redactate �n limba rom�n�, f�r� a exclude prezentarea acestora si �n alte limbi.
|