Vreo 43.000 de porci au sf�rsitul tot mai aproape
• reprezentantii Directiei Agricole estimeaz� c� anul acesta vor fi ucisi pentru tob� si c�rnati peste 42.000 de groh�itori • Porcul de Cr�ciun este at�t de ad�nc �nr�d�cinat �n traditiile noastre �nc�t nici un rom�n neaos nu concepe S�rb�torile de iarn� f�r� tob�, c�rnati sau ceva sunculit�. C-or fi de import sau autohtone, nu conteaz�, porc s� fie. Nemtenii nu fac exceptie de la aceast� traditie asa c� �n fiecare an, �n decembrie, �si g�sesc sf�rsitul sub cutit, zeci de mii de groh�itori. Statisticile �ntocmite de Directia Agricol� si o previziune pe baza consumurilor din anii precedenti arat� c� si �n decembrie anul acesta vor sf�rsi sub cutit cam jum�tate din efectivele porcine ale judetului. Astfel, la 1 decembrie, prin fermele din Neamt si prin curtile gospodarilor existau 86.000 de porci. Nu foarte multi dup� p�rerea specialistilor dar la 1 ianuarie num�rul acestora va fi la jum�tate pentru simplul motiv c� vor fi sacrificati pentru masa de Cr�ciun. „Efectivele de porcine ale judetului existente acum �n Neamt s�nt de 86.000 de capete, at�t la cresc�torii particulari c�t si la fermele de profil. Comparativ cu alti ani, num�rul animalelor este destul de mic, iar acest lucru se explic� si prin faptul c� o mare ferm� din Roman se afl� �n modernizare. �n mod obisnuit, efectivele suinelor din judet s�nt cam de 200.000 de capete. Dup� estim�rile noastre f�cute pe baza a ceea ce s-a �nt�mplat �n anii precedenti, cred c� num�rul porcilor ce vor fi sacrificati luna aceasta pentru masa de Cr�ciun va fi undeva �n jurul a 42-43.000 de capete“, a declarat Liviu Bumbu, directorul Directiei Agricole Neamt. La un calcul sumar, reiese c� fiecare 12 nemteni vor consuma un porc de Cr�ciun, lu�nd �n calcul o populatie de aproximativ 500.000 c�t are judetul �n acest moment. Ceea ce nu-i r�u deloc av�nd �n vedere c� ne afl�m �ntr-un an de criz�, c�nd oamenii si-au redus semnificativ bugetul alocat organiz�rii unor mese �mbelsugate de S�rb�tori. �n plus, trebuie tinut cont c� multi dintre or�seni nu vor t�ia porcul propriu, ci vor face r�citurile din porcul de supermarket, care de multe ori este de import.
�n aceste conditii, c�nd nemtenii dovedesc �nc� o dat� c� pentru ei „cea mai bun� legum�-i porcul“, nu-i de mirare c� trei sferturi din populatia judetului sufer� de boli cardio-vasculare sau de alte afectiuni digestive determinate de consumul excesiv de carne si gr�simi. Iar dup� s�rb�tori, c�nd porcii au fost pe jum�tate m�ncati, spitalele s�nt pline de cei c�rora „le-a c�zut greu“ Ghit� si care se jur� c� n-o mai comit si anul viitor. P�n� �n decembrie, c�nd o iau de la cap�t.
|