Inspectorii sanitari au dat iama prin magazine
• luna trecut� au fost f�cute aproape 400 de controale prin alimentare, restaurante si pensiuni • au fost retrase alimentele expirate si s-au dat sanctiuni • Inspectorii sanitari din cadrul Directiei de S�n�tate Public� Neamt au f�cut luna trecut� aproape 400 de verific�ri at�t �n unit�ti de alimentatie public�, c�t si prin scoli sau spitale. Marea majoritate a verific�rilor �ns� au vizat magazinele alimentare, restaurantele, dar si pensiunile turistice, dat fiind faptul c� produsele comercializate sau servite �n acestea pot periclita s�n�tatea consumatorilor. Desi toate aceste firme ar fi trebuit s� dea dovad� de responsabilitate si s� verifice cu mare atentie ce v�nd clientilor sau ce le pun pe mas�, controalele inspectorilor sanitari au dovedit c� multi patroni nu s�nt suficient de responsabili si au pus mai presus de s�n�tatea oamenilor propriul profit. Echipele de control au constatat �n multe cazuri c� angajatii nu aveau efectuat controlul medical periodic, desi legea le impunea acest lucru, tocmai pentru a preveni o eventual� contaminare a clientilor. De asemenea, multe unit�ti turistice dar si magazine erau �ntr-o stare desstul de proast�, av�nd peretii muceg�iti, afumati, cu tavanele infiltrate de apele ploilor, iar mobilierul era numai bun de aruncat, fiind vechi si degradat. De asemenea, �n unele lipsea apa, at�t cald� c�t si rece, iar cur�tenia general� era doar o amintire, nemaifiind efectuat� demult o astfel de actiune. �n plus, �ntr-o astfel de unitate de alimentatie public� inspectorii sanitari au constatat c� frigiderele nu mai fuseser� verificate demult, ceea ce a f�cut ca �n interior temperaturile s� fie mai mari dec�t ar fi trebuit, ceea ce a dus, inevitabil, la o degradare a alimentelor. Pentru aceast� neregul� s-a luat decizia de a sanctiona firma respectiv� cu suma de 1.000 de lei. �n afara acestei amenzi, s-au mai dat 14 avertismente si s-a dispus scoaterea din consum a 206 kilograme de alimente si a 126 de litri de lichide (lapte, sucuri etc.) care aveau termenele de valabilitate expirate sau desi erau �n termenul legal, prezentau modific�ri organoleptice ori aveau ambalajul degradat. �n luna decembrie, inspectorii sanitari sustin c� verific�rile se vor intensifica cu at�t mai mult cu c�t �n foarte multe pensiuni sau restaurante se vor organiza petreceri de Cr�ciun sau de Revelion. De asemenea, alimentarele vor fi asaltate de clienti, oamenii cump�r�nd �n cantit�ti mai mari pentru a-si preg�ti mesele de S�rb�tori, iar reprezentantii DSP vor s� se asigure c� masa nemtenilor nu le va pune �n pericol s�n�tatea.
|