Atentie! Ciupercile ar putea fi ultima mas�!
• mesajul este transmis de medici, pe m�inile c�rora ajung zilnic �n ultima perioad�, chiar si opt pacienti cu intoxicatii provocate de bureti • de pe 19 septembrie, 31 de persoane au avut de suferit de pe urma m�nc�rurilor de ciuperci • Mai confruntati ca niciodat� cu cazuri de intoxicatii acute cu ciuperci, medicii nemteni trag un semnal de alarm�, sf�tuindu-i pe oameni s� nu consume bureti pentru c� �si asum� foarte multe riscuri. Avalansa de solicit�ri de ajutor si intern�ri a celor care au intoxicatii acute cu ciuperci a �nceput de la finele s�pt�m�nii trecute, c�nd pragul Urgentei de la Spitalul Judetean este trecut zilnic de p�n� la opt persoane. Miercuri, 22 septembrie, au ajuns pe m�na medicilor opt oameni - doi din Piatra Neamt, care au refuzat internarea, trei din Dumbrava Rosie si trei din Bodesti. Toti au mers la domiciliu dup� ce li s-au acordat primele �ngrijiri. Mesajul dictoritei Letitia Damoc, sefa Serviciului Judetean de Ambulant� Neamt este: „Abtineti-v� s� m�ncati ciuperci dac� nu s�nteti siguri c� le cunoasteti! S-ar putea s� fie ultima mas�! Studiind statistica medical� a Serviciului de Ambulant� privind motivul de solicitare al autosanitarelor, se remarc�, �n ultima perioad�, un fenomen �ngrijor�tor - cresterea num�rului de intoxicatii cu ciuperci. �n c�teva zile au fost 14 cazuri transportate de c�tre noi la spital. Dac� la aceste cazuri se adaug� si cele 9 care s-au prezentat direct la Spitalul Judetean �n perioada 19- 22.09.2010, plus altele opt pe 23 septembrie, putem concluziona c� �n ultimele 10 zile 31 de oameni au suferit serios de pe urma ingestiei de ciuperci, din care 3 s�nt copii sub 16 ani. Cauzele acestui fenomen s�nt ignoranta, iresponsabilitatea, simpla sau falsa experient� a celor care culeg, prepar� sau procur� ciuperci de la persoane necunoscute. Este complet fals faptul c� dac� g�sim ciuperci atacate de insecte si melci acestea s�nt comestibile, nefiind toxice; dac� introducem �n oala �n care se prepar� ciupercile un obiect de argint si acesta nu se �nnegreste, ciuperca e bun� de m�ncat, dac� punem �n apa �n care se fierb ciupercile usturoi si acesta nu se �nnegreste, �nseamn� c� putem m�nca linistiti m�ncarea; ciupercile tinute sau g�tite �n otet �si pierd din toxicitate; prin aruncarea apei �n care s-au cur�tat sau g�tit ciupercile, toxicitatea lor scade“, a declarat doctor Letitia Damoc. Specialistii atrag atentia c� se formeaz� hibrizi �ntre speciile toxice si cele comestibile si c� ciupercile otr�vitoare pot fi cauza unor mutatii ale unor ciuperci comestibile. Toxinele de pe ciupercile otr�vitoare pot ajunge pe ciupercile comestibile prin apa ploilor. Ciupercile pot produce intoxicatii gastrointestinale sau ale sistemului nervos, uneori mortale. �n cazul unei intoxicatii apar greturi, v�rs�turi, salivatie abundent�, diaree, crampe musculare, tulbur�ri de vedere, tremur�turi intense, transpiratii abundente, delir vesel sau furios, halucinatii, amnezie momentan�, puls sc�zut etc. Cel mai indicat este solicitarea de ajutor din partea medicilor.
|