Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cine ne p�zeste de E-uri?

• �n judetul Neamt, autorit�tile �si recunosc neputinta de a analiza un aliment din punct de vedere al continutului • farmacistul Radu N�stas� zice c� situatia e mult mai grav�: un singur laborator �n tar� care depisteaz� E-urile, dar nici acela pe toate • „Poate determina 201 E-uri acceptate din cele peste 1.500 folosite“, zice farmacistul • Monitorul va apela la serviciile acestui laborator pentru a analiza c�teva din cele mai renumite m�rci alimentare nemtene •

�n editia de ieri v� prezentam ingredientele unei �nghetate de succes - Amicii -, ingrediente ce s�nt �n mare parte aditivi alimentari. Permisi de lege, au spus fabricantii si am recunoscut si noi. Reactiile cititorilor nostri si �ntregul t�v�lug de opinii care a urmat aparitiei materialului nostru demonstreaz� c�, dincolo de eticheta sau marca sub care se ascund E-urile alimentare, problema este de interes general. Ne-au contactat foarte multi oameni, p�rinti �n special, preocupati de cele scrise. E var�, e cald, ochii celor mici v�d, inima le cere. Le cere suc, le cere �nghetat�. Numai c� acestea ascund de cele mai multe ori E-uri. Multe si cu efect negativ asupra s�n�t�tii. Am prezentat pentru �nceput reteta celor de la Amicii, asa cum apare ea pe diverse sortimente, gen
„Miss Amicii“, „Amicellino“ si „My love“. �n general frigiderele cu �nghetat� s�nt pline de astfel de „bucurii“. O zic cei care au disecat reteta produsului, �n special dr. Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercet�ri Alimentare. Acesta consider� �nghetata un aliment hr�nitor, din clasa produselor lactate. Preparat� traditional, se obtine prin �nghetarea unui amestec de lapte sau derivati (sm�nt�n�, zer, unt, lactoz�) cu zah�r, ou�, fructe, ciocolat�, nuci, alune, lichioruri etc. �nghetatele industriale au �n compozitia lor alte ingrediente fat� de cele de alt�dat�: lapte praf �n loc de lapte obisnuit, gr�simi vegetale �n loc de sm�nt�n�, arome artificiale �n locul celor naturale, �ndulcitori chimici de sintez� �n loc de zah�r, E-uri de tipul gumelor, E-uri pentru emulsionare, E-uri pentru colorare etc. Toate astea la 100 de milioane de euro anual, c�t cost� pofta de �nghetat� a rom�nilor. Vorbim deja de o industrie a �nghetatei cu E-uri. De exemplu, �nghetata de c�psuni si cu arom� de vanilie Nestle Ice Cream (care are gum� guar, gum� carruba, alge Euchema transformate, alginat de sodiu), �nghetata de frisc� cu cirese veritabile de la Betty Ice (cu E171 - dioxid de titan, plus rosu ponceau, considerat cancerigen), �nghetata cu c�psuni si glazur� de ciocolat� alb� de la Class si chiar �nghetata de c�psuni - praf - de la Dr. Oetker (plin� de gum� tara, fosfat de potasiu, azorubin� si galben auriu). Astea s�nt c�teva exemple. Desi de sezon, �nghetata este asadar un pericol frumos ambalat, pentru c� toate retetele au coloranti, agenti de �ngrosare, gelifianti, glazuranti naturali sau artificiali. E122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron, care poate produce reactii adverse la astmatici. E150 (caramel) se recomand� a fi evitat �n alimentele destinate copiilor, E407 (caragenan) d� tulbur�ri digestive, vom�, colici abdominale. E123 (amarantul) este considerat cel nociv dintre aditivi, provoc�nd moarte fetal� si cancer, motiv pentru care este interzis �n multe state. �n aceeasi categorie e si E110 (galben auriu), folosit la dulciuri, care poate da distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, afecteaz� si sistemul gastroinstesinal, iar la copii declanseaz� sindromul de hiperactivitate si deficient� de concentrare (ADHD), mai ales dac� este folosit �n combinatie cu conservantul E211 (benzoat de sodiu). E330, acidul citric, produce afectiuni ale cavit�tii bucale si are puternic� actiune cancerigen�. Si se g�seste �n aproape toate sucurile din comert.

Vrem s� stim ce m�nc�m

Dar nu avem nici o sans� s� afl�m. Un singur laborator din tar� poate face analiza pe componenta retetarului, dar nici aceea nu complet�. Iar demersul este unul tare anevoios. Dac� se lanseaz� pe piat� un produs si cineva vrea s� stie dac� e cu E-uri ori ba, trec vreo trei-patru luni p�n� vine analiza, timp �n care produsul s-a v�ndut ca p�inea cald�, iar E-urile s-au dus exact unde trebuie (la ficat, inim�, rinichi, creier). Si cine se sesizeaz�? Nimeni. E pe baz� de autosesizare. „�n general, astfel de analize, alimentare, se fac la laboratorul de chimie alimentar� a Sanepidului. Dar cel de la noi nu este at�t de dotat �nc�t s� se afle �ntr-adev�r ce contine un aliment, �n totalitate. Nici m�car o component� pe ingrediente nu se poate face la noi, de exemplu. E posibil ca Directia Sanitar-Veterinar� si OPC s� aib� ceva, mai utilat ca al nostru, dar nici la ei nu s�nt foarte multe dot�ri. Depinde ce se urm�reste: dac� se urm�resc toxine, se trimite la toxicologic, dac� se urm�resc ciuperci, se trimite la Iasi. Pentru o analiz� legat� de E-urile din alimente nu la noi. Nu exist� dec�t un laborator �n Rom�nia care poate determina 201 E-uri acceptate din cele peste 1.500 folosite. Atentie, 1.500! Nu avem laboratoare utilate �n Rom�nia pentru determinarea tuturor E-urilor“, spune farmacistul Radu N�stas�, de la DSP Neamt.
Atunci cine r�spunde pentru otr�vurile din m�ncarea zilnic� a copiilor nostri? Ar fi cazul ca reprezentantii statului �n teritoriu s� ia m�suri, s� nu se mai lase �n baza semnalelor de alarm� trase pe bloguri sau prin ziare, semnale f�r� ecou �ntruc�t puterea de decizie e �n m�na institutiilor, iar cea de cump�rare �n m�na oamenilor. Ziarul Monitorul va face un prim pas si va �ncepe demersurile pentru a afla ce m�n�nc� �n realitate nemtenii. La cererea lor. Va trimite la analize principalele produse marca Neamt. De la �nghetat� p�n� la p�ine, salamuri si br�nzeturi. Ca s� stim unde e adev�rul: �n etichet� sau �n pung�?

Articol afisat de 1874 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Radu Nastasa la data 04.08.2010 12:37
încurcãturã...
Ați încurcat tatãl cu fiul: pe dl. farmacist îl cheamã Dumitru Nastasã iar pe mine Radu Dumitru Nastasã. :)
Ad�ugat de traian basescu la data 04.08.2010 21:09
cateodata imi este rusine ca suntem romani
am citit in ultima vreme preocuparile anumitor trusturi si corporatii pentru sanatatea consumatorilor, pareri sugestii si toata lumea e experta, copie paragrafe de pe internet si fac reportaje si articole, firmele romanesti care vor sa traiasca le taiem craca de sub picioare credem ca daca e o mare corporatie, o firma straina nu foloseste aditivi alimentari, dar ne sta noua ca romani in caracter sa ne criticam. am vazut zilele trecute si un articol referitor la inghetata amicii care eu o consider destul de ok in comparatie cu alte inghetate existente pe piata, avand in vedere ca acolo cel putin se folosesc fructe nu surogate. Dar noua ca romani ne place sa ne scoatem ochii tot noua, in loc sa ne promovam firmele noastre lasam pe altii sa ne ocupe tara, e rusinos. ganditi-va inainte de a scrie articolele ca in cadrul unei firme lucreaza atatia oameni, si e usor sa improscam cu noroi un nume fara date concrete. E pacat ca noi ca romani ne place sa criticam
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective