AMICII TE r�corEste
Clasic nemtean - un r�njet delicios
• �ntr-un articol semnat de Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercet�ri Alimentare, se spune c� �nghetata Amicii are aditivi cancerigeni, care �n alte t�ri s�nt interzisi • societatea Kubo Ice Cream spune c� sortimentul respectiv nu mai e pe piat� din 2006, iar la Amicii se folosesc numai aditivi alimentari permisi de legislatie • �n numai vreo trei sortimente se g�sesc, printre ap�, zah�r si sirop de glucoz�, emulgatori care dau confuzii mentale si diaree, stabilizatori care dau great�, alergii si intensific� crizele de astm • Cei care au m�ncat p�n� acum patru ani �nghetat� de la Amicii pot m�nca linistiti si �n continuare. P�n� acum patru ani era cam nociv�, avea o list� lungut� de E-uri, care mai de care mai p�c�toase, �ns� din 2006 �ncoace nu mai e cazul. Cel putin asa ne spun cei care o fabric�. Sub sloganul „Amicii, un z�mbet delicios“, societatea Kubo Ice Cream produce si distribuie �n toat� tara mai multe variete-uri de �nghetat�. Natural�, dac� e s� credem ce ne spun fabricantii. Nu chiar asa, dac� e s� ne lu�m dup� unii, altii, care au mai analizat ingredientele si efectele lor asupra s�n�t�tii. Ne-a picat �n m�n� zilele trecute un material (semnat de Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercet�ri Alimentare), care face referiri la continutul c�torva �nghetate de mare succes, mai ales �n perioada estival�. Printre alte sortimente produse de diverse firme din tar�, s-a strecurat si Amicii, marc� 100% nemtean�. Care ar avea, zic cei care au analizat-o, aditivi cancerigeni interzisi �n alte t�ri. Eticheta doveditoare zice: „Ingrediente: lapte praf, zah�r, gr�simi vegetale, coloranti (E 127, E141, E132, E102) si stabilizatori (E471, E412, E410), acid citric (E330), arome naturale identice, glucoz�“. E127 este eritrozina, un colorant rosu care provoac� mutatii genetice si cancer la sobolani, deci posibil si la om, colorant interzis �n SUA si �n Norvegia. E132 (indigotina) este un colorant care poate provoca great�, vom�, hipertensiune arterial�, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice, motiv pentru care este interzis �n Norvegia. E 102 (tartrazina) e un colorant galben care se g�seste �n dulciuri (budinci, �nghetate, dropsuri), b�uturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri. Are actiune cancerigen� (tumori tiroidiene), determin� deficiente �n vitamina B6 si zinc, genereaz� crize de astm bronsic, urticarie si hiperactivitate la copii. O multime de „bucurii“, care au f�cut s� fie interzis �n Norvegia, Austria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda. Si la noi, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a solicitat interzicerea acestui compus, m�car pentru cele consumate frecvent de copii, pentru c� s-a constatat c� dozele mari de tartrazin� produc modific�ri ireversibile ficatului.
O veste bun�! Si, totusi, ce m�nc�m azi?
Pornind de la aceste aspecte, am cercetat si noi si am ajuns direct unde se face, la Kubo Ice Cream. Ana Paraschiv, inginerul responsabil cu siguranta alimentelor la companie, stie de material si spune c� a fost editat �n 2006. Si c� nu mai e de actualitate, �ntruc�t compania a anticipat modific�rile legislative si a renuntat la sortiment. Si la E-urile nepermise de lege. Altfel spus, �nghetata Amicii era nociv� p�n� acum patru ani, dar acum nu mai e. O veste foarte bun� pentru cei care au m�ncat-o p�n� acum si chiar mai bun� pentru cei care vor m�nca-o pe viitor. „�n acest material este prezentat� si analizat� eticheta unui produs marca «Amicii» care nu mai este pe piat� din anul 2006. Orice referire la acel articol este irelevant�. Pentru informarea corect� a consumatorilor preciz�m faptul c� firma Kubo Ice Cream Company utilizeaz� pentru prepararea �nghetatei numai aditivi alimentari permisi de legislatia rom�neasc� si european� �n vigoare“, ne asigur� doamna Paraschiv.
Ne-am l�murit c� �nghetata era d�un�toare si nu mai este. Totusi, am �ncercat s� afl�m ce se foloseste la fabricarea minunatului deliciu estival. Cu ce m�nc�m �nghetata Amicii �n zilele noastre? Nu stim exact. Stim, tot de la doamna Ana Paraschiv, c� se folosesc aditivi legali si coloranti naturali. „Nu folosim coloranti care s� necesite atentionare special�. S�nt vreo sase care trebuie etichetati �n mod deosebit pentru c� s-a constatat c� afecteaz� atentia copiilor, dar noi i-am eliminat de mult. Din 2006. Am pre�nt�mpinat modific�rile legislative si am �nceput de atunci s� fim atenti ce punem �n �nghetat�. Tot timpul am avut grij� la calitate si la ce oferim consumatorilor. La �nghetat� folosim coloranti, dar noi lucr�m cu paste naturale de fructe, pe care le fabric�m aici. Nu coloranti artificiali“, mai spune Ana Paraschiv.
�n �nghetat� veritas
Adev�r gr�it-a inginerul de la Amicii. Am investit �n trei sortimente diferite si ne-am convins. „Miss Amicii“, �nghetata de vanilie cu glazur� de ciocolat�, are la ingrediente, printre ap�, zah�r, gr�sime vegetal� si lapte praf degresat, niste arome denumite generic „arome“ si emulsificatori - mono si digliceridele acizilor grasi. Care s�nt niste agenti de tratare a f�inii artificiali. Pot fi de natur� animal� sau vegetal�, dar indiferent de surs� pot provoca diaree, ameteal�, sete sau confuzie mental�. „Miss Amicii“ mai are si arom� de vanilie, arom� de unt si stabilizatori: gum� din seminte de carruba si gum� de guar. E410 (seminte de carruba) poate provoca probleme ale tractului digestiv, fiind laxativ si alergenic. E412 (guar) poate da great�, crampe, alergii, eczeme sau poate intensifica crizele de astm. „Amicellino“, �nghetat� cu arom� de vanilie, are, la r�ndu-i, aceleasi principii de baz� - ap�, zah�r, gr�sime vegetal�, lapte praf degresat, zer praf, sirop de glucoz�, dextroz�, emulsificatori (mono si digliceridele acizilor grasi), stabilizatori (gum� din seminte de carruba, gum� de guar), arom� de vanilie, colorant natural caroten.
„My love“, �nghetat� de c�psuni si arom� de iaurt cu glazur� de c�psuni, are o list� la fel de lung� si bogat� �n aditivi. �nghetata are ap�, zah�r, gr�sime vegetal�, lapte praf degresat, zer praf, sirop de glucoz�, 1,3 compozitie de c�psuni, dextroz�, emulsificatori (mono si digliceridele acizilor grasi , stabilizatori (gum� din seminte de carruba, gum� de guar, arom� de iaurt si sare. Glazura de c�psuni are �n plus unul din colorantii naturali at�t de pomeniti - carminul. Care e produs din pulberea obtinut� prin zdrobirea femelei unei insecte numite cosenila (Coccus cacti), originar� din Mexic. Sau din ou�le acesteia (gogosi de cosenila). A fost folosit secole �ntregi drept colorant natural �n tes�torii, acum vine ambalat pe b�t. Carminul nu e de ajuns �ntr-o �nghetat� de c�psuni, trebuie al�turat altui colorant, tot natural, carotenalul. Acesta e prezent �n multe plante, dar pentru uz comercial e obtinut din caroten si doza zilnic� recomandat� e p�n� la 2,5 mg/kg corp.
P.S.: Prin Ordinul 319 din 5 mai 2005, Ministrul Agriculturii, P�durilor si Dezvolt�rii Rurale interzicea introducerea pe piat� si importul de minijeleuri contin�nd 16 aditivi alimentari, printre care E 410 guma din seminte de carruba, E 412 guma de guar, E 415 guma de xantan si alte gume. Interzicea si folosirea lor la fabricarea minijeleurilor. Se pare c� erau rele pentru jeleuri. Dar s�nt numai bune pentru �nghetat�.
|