„Operatiunea monstrul“ la... sacos�
• romascanii se bulucesc deja la pesc�rii, �n asteptarea „Bunei Vestiri“ • preturile �ncep de la circa 6 lei (peste congelat) si urc� p�n� la 22 de lei (p�str�vul) • crapul rom�nesc ajunge 15 lei pe kil, iar novacul sau fitofagul 7 - 8 lei • Apropierea „Bunei Vestiri“ a umplut pietele romascane de... peste pe toate gusturile si la preturi pentru toate buzunarele. �ntruc�t cei care tin post au „dezlegare“ �n aceast� zi, comerciantii au si �nceput s� se aprovizioneze cu marf� de sezon. Si clientii �ncepuser�, de ieri, 23 martie, s� formeze cozi la pesc�rii, �n special �n Hal� si �n Piata Central�. Mai toat� lumea se �nghesuia la crap, caras sau fitofag, �ns� si pestele congelat avea c�utare, �n special datorit� preturilor mai mici. „25 martie este o zi care nu poate fi trecut� cu vederea de nici un crestin, deoarece anunt� nasterea Domnului, peste nou� luni. Pentru cei care postesc, este un prilej de «dezlegare la peste», �ns� mai toat� lumea stie c� «se m�n�nc� peste». Am experienta anilor trecuti, c�nd �n ziua de dinaintea «Bunei Vestiri» trebuia s� stai la cozi imense, asa c� am venit la piat� din timp. Pestele congelat este mai ieftin, �ns� de data aceasta voi lua ceva c�t mai proasp�t sau chiar viu, mai ales c� am si doi nepoti care �mi vor veni �n vizit�. Din c�te am v�zut, novacul pare cel mai accesibil, deoarece crapul rom�nesc sau cel «oglind�» cost� foarte mult pentru noi, cei �n v�rst�“, a declarat pensionara Ileana Popa, din Roman.
Peste s� fie!
�ntr-adev�r, �n functie de buzunar, orice romascan care a postit sau doar vrea s� tin� traditia pr�jelii de peste de pe 25 martie, are de unde alege. �n afara supermarketurilor, care au oferte abundente inclusiv de pesti „exotici“, congelati, ce-i drept, piata este generoas�. �n ceea ce priveste preturile din pesc�rii sau de la hal�, mai nou, „regele“ a devenit p�str�vul care, eviscerat, se vindea cu 22 de lei/kilogram, �ns� nu prea erau musterii, unii „str�mb�ndu-se“ la pret iar altii pun�ndu-si problema prospetimii. Ce-i drept, nici salmonidele nu erau prea mari, ajung�nd la m�rimea catalogat� de pescari drept „palmari“, circa 200 de grame. Oricum, cu 10 lei oricine si-ar fi putut „s�ra pofta“ de peste ce nu se g�seste, �n mod obisnuit, �n zona Romanului. �n ceea ce priveste „cr�pceanul“, oferta era cea mai diversificat�. Crapul rom�nesc sau cel „oglind�“ se vindeau cu 14,5 - 15 lei noi, �n timp ce novacul ori fitofagul se d�deau cu 7-8 lei/kilogram. Nu lipsea nici carasul, m�risor, �ns� mort, cu 10 lei/kilogramul. Pe alocuri, putea fi z�rit si c�te un somotei, sal�u mic sau o stiuc�, dar preturile erau, de asemenea, prohibitive, �n jurul a 20 de lei/kilogram. Asta i-a f�cut pe multi romascani, de altfel, s� opteze pentru alte retete „traditionale“ de... peste oceanic. Macrou, cod, merluciu, scrumbie (s�rat� sau marinat�) si binecunoscutele hamsii umpleau galantarele, l�ng� sortimentele autohtone. Si „ultima mod�“, fileurile de pangassius sau alti pesti oceanici a atras destul de multi clienti. Interesant este c� scrumbia a ajuns 10 lei/kilogram, la fel ca si „chiticii“ s�rati, �n timp ce produsele congelate au cunoscut chiar o usoar� reducere a preturilor. �n magazinele de cartier sau la depozitele frigorifice, macroul de dimensiuni mai reduse a sc�zut chiar sub 6 lei pe kilogram. Oricum, produc�torii, importatorii si comerciantii �si „freac� m�inile“, cu g�ndul la un profit frumusel. „P�cat c� nu prea mai are lumea bani... Oricum, noi lucr�m cu un patron de iaz, care ne aprovizioneaz� excelent si marfa bun� se vinde oricum. Avem peste pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele“, a mentionat Maria I., v�nz�toarea de la un magazin de peste din zona Pietei Centrale Roman.
END
|