|
|
Monitorul de Neamt » Stiri Locale |
23 Martie 2010 |
|
Mielul de Paste, c�t� b�taie de cap
• mieii destinati comercializ�rii cu ocazia Pastelui vor fi sacrificati �n locuri special amenajate �n perioada 24 martie - 4 aprilie • sacrificarea animalelor �n gospod�riile populatiei trebuie f�cut� cu avizul medicului veterinar iar carnea este numai pentru consum propriu • Directia Sanitar� Veterinar� si pentru Siguranta Alimentelor Neamt recomand� cet�tenilor s� achizitioneze carne de miel si alte produse animale numai din locuri autorizate sau �nregistrate sanitar-veterinar. �n alte conditii (cump�rarea din spatii improvizate sau din „sistemul stardal“), exist� riscul toxiinfectiilor alimentare.
Sacrificarea mieilor �n perioada premerg�toare Pastelui trebuie s� se fac� cu respectarea legislatiei, starea de s�n�tate a mieilor si faptul c� provin din exploatatii unde nu evolueaz� boli infectocontagioase, trebuind certificat� de c�tre medicul veterinar. Animalele identificate, �nsotite de certificatul de s�n�tate si formularul de miscare emise de c�tre medicul veterinar, se transport� spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sau �nregistrate. Mieii destinati comercializ�rii cu ocazia S�rb�torilor Pascale vor fi sacrificati �n unit�ti autorizate, precum si �n locuri special amenajate, �n piete si t�rguri, de c�tre administratia local� �n perioada 24 martie - 4 aprilie. Toate punctele de sacrificare autorizate �n piete si t�rguri vor dispune de echipamente de asomare puse la dispozitie de administratia pietelor. Carnea si organele de miel s�nt admise pentru consumul public numai dac� s�nt �nsotite de un certificat de s�n�tate public� veterinar� si poart� marca de s�n�tate. Marca de s�n�tate si certificatele de s�n�tate pentru carnea de miel vor fi gestionate de c�tre medicul veterinar oficial care asigur� supravegherea sanitar� a unit�tii respective.
�n gospod�riile populatiei proprietarul trebuie s� anunte medicul veterinar atunci c�nd doreste s� sacrifice animale si s� predea crotalia. Carnea rezultat� va fi utilizat� numai pentru consumul propriu. Carnea provenit� din sacrific�rile efectuate �n locuri special amenajate temporar pentru sacrificarea mierilor va fi comercializat� direct consumatorului final, imediat dup� sacrificare si examinare. Este interzis transportul c�rnii �n alte locuri �n scopul comercializ�rii, precum si expunerea pentru o perioad� prelungit� de timp la temperatura mediului ambient. Sacrificarea �n alte locuri dec�t cele autorizate sanitar veterinar sau �n absenta supravegherii sanitare veterinare va fi sanctionat�. Medicii care asigur� supravegherea sanitar� veterinar� a pietelor agroalimentare �n care produc�torii particulari expun spre v�nzare produse sau alimente de origine animal�, vor interzice comercializarea produselor care nu s�nt �nsotite de documente care s� ateste proveninta acestora si a alimentelor care �n urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunz�toare. Este interzis� comercializarea produselor si alimentelor de origine animal� �n spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau �n sistem de v�nzare stradal, �n care nu este asigurat� o temperatur� si o stare de igien� necorespunz�toare. END
|
|
|
|
|
Comentarii la acest articol: |
Nu exist� nici un comentariu la acest articol |
|
|
|
|
|
|