Mama retetelor f�r� foc, la cele vesnice
• cu dou� luni �nainte de a �mplini 88 de ani, Elena Nit� Ibrian a plecat pe ultimul drum • �nmorm�ntarea va avea loc ast�zi, la ora 11, la M�n�stirea Sc�ricica - Bistrita • Sute si mii de oameni care au crezut �n leacurile ei vegetariene, �n retete realizate numai din seminte, frunze si flori, au pierdut una dintre cele mai de pret valori, pe pietreanca Elena Nit� Ibrian. Cu dou� luni �nainte de a �mplini frumoasa v�rst� de 88 de ani, Elena Nit� Ibrian a renuntat s� mai culeag� „rodul“ toamnei, a l�sat gr�dina neatins� si s-a dus �ntr-o alt� lume. Azi, la ora 11, va fi condus� pe ultimul drum, c�tre cimitirul de la M�n�stirea Sc�ricica, din Bistrita.
�n ultimul num�r al revistei „Formula As“, a ap�rut un interviu acordat de Elena Nit� Ibrian, interviu �n care si-a prezentat toat� viata, parc� f�c�nd o retrospectiv� care s� r�m�n� �n memoria celor interesati de destinul ei.
Elena Nit� Ibrian a fost o celebritate a tratamentelor naturiste din Rom�nia. Retetele sale de vindecare cu hran� vie, netrecut� prin foc, cuprinse �n peste 50 de c�rti cu tirajele epuizate au ajutat mii de oameni s�-si g�seasc� t�m�duirea.
Pasiunea celei care a fost Elena Nit� Ibrian pentru acest domeniu �si are r�d�cinile �n copil�ria ei, atunci c�nd a �nv�tat de la mama ei s� coase si s� tese. „�n copil�rie am avut sarcina de a prepara culorile naturale pentru firele de tesut, dar pentru a fixa anumite nuante era nevoie s� adaug �n vopsele acizi, plini de substante toxice. Am obtinut vopsele de l�n� minunate, zeci de nuante si culori deosebite, eram bucuroas� si-mi pl�cea extraordinar de mult ceea ce f�ceam, dar �ntr-o zi m-am pomenit c� f�cusem un cancer la g�t si la pl�m�ni. Substantele chimice pe care le foloseam la vopseluri �si f�cusera datoria. Dar nu existau medicamente si nici metode deosebite de tratare a bolilor. Am z�cut si am sl�bit at�t de tare, �nc�t m� mutau cu cearceaful dintr-un loc �n altul. Nu mai aveam putere nici s� tin �n m�n� lingura cu m�ncare. Sotul meu a aflat c� �n Canada, �n caz de boli grave, li se d�deau bolnavilor sucuri de fructe si de legume. B�rbatul meu a �nceput s�-mi dea suc de morcovi, la �nceput cu pipeta, c�ci nu mai aveam putere s� �nghit, apoi cu o lingurit�. �ncetul cu �ncetul, am prins puteri, si dup� o lun� si jum�tate am reusit s� m� dau jos din pat singur�. �n tot acel timp, n-am m�ncat alte alimente, am b�ut doar suc de morcov, c�ruia i-am ad�ugat si alte legume si fructe si simteam cum �mi recap�t puterile de la o zi la alta. Din acel moment am �nceput s� studiez, s� citesc, s� m� documentez despre propriet�tile plantelor si, mai ales, despre puterea lor de vindecare. Tot atunci am �nceput s� creez primele retete crudivore, adic� retete care se prepar� la rece, f�r� ca alimentele s� fie fierte, coapte, pr�jite sau trecute prin foc. Este ceea ce ast�zi se numeste «hrana vie»“, a declarat Elena Nit� Ibrian �n ultimul s�u interviu.
|