Gripa aviar� „invadeaz�“ orele de dirigin�ie
• elevii �i profesorii vor afla cum s� se p�zeasc� de temuta boal� Orele de dirigin�ie vor avea, �n acest semestru �colar, o nou� menire, �i anume, s�-i familiarizeze pe elevi �i cadrele didactice cu m�surile de prevenire a gripei aviare. Campania este coordonat� de Comandamentul Central Antiepizootic, iar Ministerul Educa�iei asigur� sprijinul prin programarea instruirilor �n timpul orelor de dirigin�ie, ocazie cu care elevii �i personalul din �coli vor afla mai multe cu privire la efectele, modul de r�sp�ndire, m�surile de protec�ie personal� �i de prevenire a gripei aviare. „Noi le-am transmis profesorilor c�, la orele de dirigin�ie, vor fi programate �nt�lniri cu reprezentan�i ai Direc�iei de S�n�tate Public� �n vederea ob�inerii de informa�ii �n leg�tur� cu gripa aviar�. Noi nu mai avem cabinet medical, deoarece asistenta noastr� s-a pensionat, dar am luat leg�tura �i cu Direc�ia de S�n�tate Public� �i cu cei de la Colegiul „Gheorghe Cartianu“. Dac� s�ntem mai informa�i, s�ntem mai preg�ti�i s� ne ferim de aceast� boal� cumplit�. Deocamdat�, �tim c�te ceva din ceea ce am auzit la televizor, dar e nevoie ca oamenii s� fie informa�i, mai ales �n mediul rural. Noi nu avem copii care provin din mediul rural, doar de la V�n�tori sau Speran�a, dar mai s�nt care merg, �n vacan��, la bunici, la �ar� �i e bine s� �tie cum pot s� previn� r�sp�ndirea bolii“, a declarat profesor Doina Popescu, director al �colii 1 Piatra Neam�.
Speciali�tii recomand� evitarea contactului cu p�s�rile din gospod�rii, pie�e sau ferme sau cu p�s�rile s�lbatice, ultimele fiind sursa gripei aviare �i cele mai rezistente la infec�ie. Cazurile de �mboln�viri la om s-au �nregistrat, dar nu �n Rom�nia, �n special la lucr�torii din fermele avicole �n urma contactului cu p�s�rile bolnave, situa�ie �n care virusul a suferit anumite modific�ri genetice. Pentru a preveni contactarea bolii, se recomand� vaccinarea antigripal�, dat fiind c� virusul se transmite, cu prec�dere, la persoanele care au grip�. Sp�latul frecvent �i atent al m�inilor, cu ap� �i s�pun sau dezinfectarea acestora cu alcool �ndep�rteaz� poten�ialele surse de infec�ie de pe piele �i �mpiedic� transmiterea bolii. Nu se va consuma carne de pas�re neprelucrat� termic. Ou�le se spal� cu ap� �i s�pun �nainte de depozitare �i se fierb, deoarece viru�ii gripali nu rezist� la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius. Dup� tran�area p�s�rilor sau prepararea ou�lelor crude trebuie sp�late toate suprafe�ele �i instrumentele folosite, precum �i m�inile, ori de c�te ori este nevoie. Persoanele expuse trebuie s�-�i urm�reasc� starea de s�n�tate timp de zece zile. �n caz de febr�, tuse, dureri �n g�t, respira�ie dificil�, dureri musculare, stare general� alterat� trebuie consultat medicul. �n prezent, �n Rom�nia exist� 23 de focare �n Ilfov, Tulcea, Buz�u, Br�ila, C�l�ra�i �i Ialomi�a.
|