Pamflet culinar suin
De�i au trecut 16 ani de la schimbarea macazului, de�i s-au perindat tot felul de guverne �i parlamentari, omul tot cu strachina mai goal� a f�cut Cr�ciunul �i Revelionul. �i �njur� tot ca-n 89... B�nuind c� fiecare are mult aer �n pungu��, hai s� ne reamintim minun��iile care se puteau ob�ine din suina ucis� �i p�rlit� cu paie. Este un exerci�iu intelectual obligatoriu, la fel ca folclorul, ca s� nu ne fac� s�r�cia s� uit�m de bun�t��ile acestei par�ive vie�i. Dac� nu le-am m�ncat, m�car s� le vorbim: Antricot afumat, Aspic (gelatin�), Burt� afumat� �i papricat�, Burt� fript�, Cabanos, Caltabo�, C�rna�i, Cap de porc, Ceaf�, Costi�� afumat�, C�rn�ciori, Debre�ini, Fiertur� de afum�turi, Jambon, Jum�ri, Kaiserfleisch, Leb�rvur�ti, Limb�, Mu�chi file, Mititei, Oase afumate, Pastram�, Prad, R�cituri, Rulad�, Salam, S�ngerete, Sl�nin�, �unc�,Tob�, Toc�tur�, Tochitur�.
Acesta e alfabetul porcin. Dac� n-ai avut un godac de t�iat prin b�t�tur�, sigur ai mers pe la negustori s� alegi produsul preferat ca s�-ncerci a-l cump�ra. A�a a �nceput „colinda“ pe la tarabe, cu saco�a �n m�n�, moment dramatic �n care ��i dai seama c�t de calic e�ti. Cele mai mari frustr�ri au fost �n aceast� perioad�, �i-a venit s�-nebune�ti c�nd ai v�zut vitrinele str�lucitoare �i pe copiii t�i saliv�nd ca javrele lui Pavlov, iar tu trebuie s� le explici de ce nu po�i cump�ra nimic, de ce n-ai bani...
Unii au �ntins-o la mama la �ar�, cu trei banane �nvelite �ntr-un ziar �i s-au �ntors la ora� cu sarsanalele pline. P�rin�ii i-au petrecut p�n� la ma�in�, s�rut�ndu-i �i privindu-i cu drag, iarna e grea �i b�tr�ne�ile �i mai �i... Cine �tie dac� vor mai tr�i p�n� la Pa�ti, c�nd copiii vor veni dup� miel.
|