„Urzicarii“
• romascanii s�nt �nc�ntati de urzici, fie c� tin postul, fie c� nu • pentru c�tiva lei poate fi achizitionat� o sacos� plin� cu trufandale • alti cet�teni cutreier� luncile �n c�utarea vegetalei plin� de fier, o „minune“ a naturii • Romascanii ce tin post sau, pur si simplu, vor s� scape de kilogramele �n plus acumulate peste iarn� ori oameni care doar �ncearc� s� se „vitaminizeze“ au trecut la dieta pe urzici, singura plant� care, �n aceast� perioad�, poate fi g�sit� gratis �n zonele unde, mai �nspre var�, este greu s� p�trunzi. „Urzicarii“, o specie de comercianti de sezon au, deja, vreo dou� s�pt�m�ni de c�nd, pe frig sau ploaie, ori o ninsoare „a mieilor“, cum s-a mai �nt�mplat zilele trecute, nu se leap�d� de �ndeletnicirea care le aduce c�tiva b�nuti �n buzunar, excelenti pe timp de criz�. Zonele cu „productie“ deja s�nt cunoscute, dar, �n afara celor care doresc s� obtin� un b�nut, multi romascani de r�nd pot fi v�zuti culeg�nd trufandalele oferite de natur�. Credinta popular� sau descoperirile stiintifice �i fac pe locuitorii orasului de la malul Moldovei s� cread� c� vor fi „de fier“ tot anul, m�nc�nd urzicile care, deja, au scos primele frunze zemoase si pline de metalul fier. „Culeg de pe unde apuc, �n special de prin z�voaie. Ca �n fiecare an, am «locurile» mele de cules, pe care nu vreau s� le spun la nimeni. Mai mult dec�t at�t, s�nt oameni de la oras care abia m� asteapt� s� trec pe la ei. Cu toate c� dau sacosa cu numai c�tiva lei, «se merit�». Nu vreau sub nici o form� s� spun pe unde m� duc la cules, dar am «b�tut» cu piciorul kilometri �ntregi“, declar�, cu „jum�tate de gur�“, Iosif Perc�, din S�b�oani. Pe de alt� parte, romascanii amatori si de putin� miscare �n timp ce �si culeg trufandalele s�nt mai usor de „descusut“, c�nd vine vorba despre urzica de prim�var�. „Mai toat� lumea merge la cules pe malul Moldovei sau �n lunca Siretului. Urzica este o plant� care, prim�vara, av�nd doar c�teva frunze, este minunat� pentru «vitaminele» din ea. �n special fierul este important, �ntruc�t se stie c�, pe l�ng� spanac, este leguma cu cel mai bogat continut din aceast� substant�“, a mentionat Lenuta Toma, din Roman.
O terapie?
Urzicile contin, conform specialistilor �n domeniu, multi aminoacizi, vitaminele A, B2, C, K, clorofil�, s�ruri minerale (fier, calciu, magneziu, siliciu, etc), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone. Datorit� acestora, ele s�nt folosite ca aliment pretios dar si ca plant� medicinal� �n cure pentru regenerarea organismului si detoxifierea lui. Consumul de urzici vitaminizeaz� si remineralizeaz� organismul, elimin� starea de anemie, stimuleaz� metabolismul, echilibreaz� sistemul de ap�rare al organismului sau „cur�t�“ s�ngele, av�nd efect detoxifiant. Actioneaz� si ca bactericid, limit�nd sau �nl�tur�nd multiplicarea bacteriilor. Urzicile au efect benefic �n bronsite si astm, fluidific� secretiile bronsice si favorizeaz� eliminarea lor prin expectoratie, comb�t�nd inclusiv tusea. �n acelasi timp, dovedit medical, stimuleaz� secretia bilei, secretia pancreatic�, gastric� si intestinal�, stimuleaz� peristaltismul intestinal si digestia. Urzicile mai combat diareea, dizenteria si st�rile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Acestea actioneaz� �mpotriva viermilor intestinali si activeaz� procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor ori ale trombocitelor, fluidiz�nd s�ngele si sc�z�nd glucoza din el. Mai mult, au actiune hemostatic�, oprind s�ngerarea. M�ncarea de urzici m�reste cantitatea de urin� eliminat�, contribuind la eliminarea substantelor toxice, provoc�nd sc�derea temperaturii corpului �n diferite st�ri febrile. Si din punct de vedere „stilistic“ este folosit� de zeci de ani. Se stie c� este un tonic capilar si combate m�treata.
|