Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cîteva sfaturi pentru Crãciun

C�teva sfaturi pentru Cr�ciun

Numai ast�zi nu-i m�ine, �i vine Cr�ciunul. Este momentul s� ne relax�m, s� ne �nt�lnim cu prietenii, cu familia �i s� uit�m de rutina zilnic� �i de grijile ei. A�adar, aceast� perioad� este special� prin �nc�rc�tura ei emo�ional�, pentru c� din punct de vedere alimentar nu ar trebui s� fie dec�t, pur �i simplu, o perioad� ca oricare alta.
Asta teoretic, pentru c� lucrurile �tim bine c� stau cu totul altfel: mese multe �i copioase, por�ii mari �i gazde care nu se pot refuza. �n general, dupa S�rb�tori, „c�tigul“ ponderal este de 3 p�n� la 6 kilograme. Vestea bun� este c� e foarte simplu s� se evite disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade �i s� ne r�sf���m �n acela�i timp cu cele mai delicioase preparate de sezon.
Divizarea meniului pe mese distan�ate �n timp la cel pu�in o or� - trebuie dat stomacului un pic de timp s� digere ce s-a consumat la masa anterioar�. Alegerea unor gust�ri u�oare: buc��i de mu�chi de pui sau curcan, br�nz� degresat�, fructe de mare. Aten�ie la m�rimea por�iei - trebuie s� se urm�reasc� aromele �i calitatea alimentelor �i nu ob�inerea unui stomac plin. Evitarea alimentelor grase �i pr�jite, precum �i a sosurilor grele (chiar �i �n salate) �i preferarea preparatelor pe baz� de pui, curcan �i pe�te �i a legumelor �i fructelor proaspete bogate �n fibre (consumate disociat). Limitarea alimentelor care favorizeaz� indigestia: suc de portocale sau de ro�ii, condimentele �n exces �i, �n general, alimentele acide. Mestecarea suficient� a alimentelor combate de asemenea tulbur�rile gastrointestinale. Apa - trebuie consumat� pe tot parcursul mesei �n cantit��i mici �i dese, pentru a men�ine sistemul digestiv activ �i pentru a evita deshidratarea (care �ncetine�te metabolismul). Evitarea b�uturilor carbogazoase dulci �n timpul mesei �i chiar dup� mas�, pentru a limita balonarea. Alcoolul - consumul acestuia necesit� o aten�ie sporit� �ntruc�t acesta creeaz� o serie de probleme: cre�te presiunea arterial� a s�ngelui, cre�te cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, cre�te activitatea sistemului nervos central �i favorizeaz� apari�ia tulbur�rilor gastrointestinale. Cu toate acestea, de S�rb�tori se consum� mari cantit��i de alcool sub diverse forme. Vinul ro�u este b�utura sezonului �i trebuie consumat c�t mai natural, f�r� aditivi (pentru a evita migrenele) �i de asemenea nu trebuie uitat c� beneficiile sale scad cu cre�terea cantit��ii consumate. Vodca este alcool pur �i care prin metabolizare se transform� �n compu�i toxici, deci trebuie monitorizat� cu aten�ie cantitatea consumat�. Pentru a �ine o eviden�� a consumului de alcool trebuie s� se evite umplerea continu� a paharului.

Plimb�ri, mere, ceaiuri...
Dup� petrecere, o plimbare u�oar� de o jum�tate de or� ar putea ajuta mult digestia, deoarece a�ezarea �n pozi�ia culcat dup� mas� cauzeaz� producerea „arsurilor“. Indicat este �i alegerea unor alimente care aduc aport sporit de vitamine �i proteine. Dar �i un aport minim de lipide, cu num�r c�t mai mic de calorii.
M�rul: cre�te glicemia �i, �n compara�ie cu alte alimente, o men�ine la acela�i nivel mai mult timp. Asigur� pe un timp mai �ndelungat senza�ia de sa�ietate. M�rul con�ine cea mai mare cantitate de fibre dizolvabile. Un m�r de m�rime medie con�ine circa 81 calorii. Nu con�ine colesterol �i, �n acela�i timp, are efect de sc�dere a colesterolului sanguin �i a tensiunii arteriale.
P�inea �n sine nu �ngra�� ci diferitele alimente pe care le �ntindem din bel�ug pe o felie. Statisticile dovedesc c� oamenii care consum� zilnic mai pu�in de dou� felii de p�ine au �n medie o greutate mai mare cu cinci kilograme dec�t consumatorii mari de p�ine. Esen�ial este �ns� s� �tim ce p�ine m�nc�m. P�inea bogat� �n fibre ca, de exemplu p�inea integral� sau de ov�z, este un bun suport energetic pentru organism �i con�ine multe proteine.
La fel ca despre p�ine, �i despre cartof se zvone�te c� �ngra��, lucru care nu este �ntocmai adev�rat. M�ncat simplu cartoful este un aliment recomandat �n cura de sl�bire. Un cartof de m�rime medie con�ine aproximativ 85 de calorii, at�ta timp c�t nu este �nso�it de corpi gra�i. Cartoful are un con�inut considerabil de fibre �i de potasiu, scade nivelul de colesterol, ap�r� de hemoragie cerebral� �i de boli de inim�. Este foarte important modul �n care �l m�nc�m, mai ales de Cr�ciun �i Revelion. Asocia�i-l cu pui fiert sau gr�tar, ardei, ro�ii, iaurt, ca� sau mozzarella, f�r� ulei, unt, margarin� sau alte gr�simi, �i arunca�i peste el zeam� de l�m�ie �i condimente din bel�ug.
Nu uita�i de efectul ceaiurilor! Rostopasca, este indicat� pentru c� folosit� �n infuzii este depurativ� - deci cur��� s�ngele �i ajut� �n acela�i timp la formarea lui. Este un leac de �ncredere la zile c�nd se consum� m�nc�ruri grase. Are o influen�� foarte bun� asupra metabolismul. Dup� mese copioase mai este indicat s�se consume ceaiuri de fructe de p�dure, ment�, sun�toare sau tei. Pentru calmare.

Articol afisat de 1774 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective