C�teva sfaturi pentru Cr�ciun
Numai ast�zi nu-i m�ine, �i vine Cr�ciunul. Este momentul s� ne relax�m, s� ne �nt�lnim cu prietenii, cu familia �i s� uit�m de rutina zilnic� �i de grijile ei. A�adar, aceast� perioad� este special� prin �nc�rc�tura ei emo�ional�, pentru c� din punct de vedere alimentar nu ar trebui s� fie dec�t, pur �i simplu, o perioad� ca oricare alta.
Asta teoretic, pentru c� lucrurile �tim bine c� stau cu totul altfel: mese multe �i copioase, por�ii mari �i gazde care nu se pot refuza. �n general, dupa S�rb�tori, „c�tigul“ ponderal este de 3 p�n� la 6 kilograme. Vestea bun� este c� e foarte simplu s� se evite disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade �i s� ne r�sf���m �n acela�i timp cu cele mai delicioase preparate de sezon.
Divizarea meniului pe mese distan�ate �n timp la cel pu�in o or� - trebuie dat stomacului un pic de timp s� digere ce s-a consumat la masa anterioar�. Alegerea unor gust�ri u�oare: buc��i de mu�chi de pui sau curcan, br�nz� degresat�, fructe de mare. Aten�ie la m�rimea por�iei - trebuie s� se urm�reasc� aromele �i calitatea alimentelor �i nu ob�inerea unui stomac plin. Evitarea alimentelor grase �i pr�jite, precum �i a sosurilor grele (chiar �i �n salate) �i preferarea preparatelor pe baz� de pui, curcan �i pe�te �i a legumelor �i fructelor proaspete bogate �n fibre (consumate disociat). Limitarea alimentelor care favorizeaz� indigestia: suc de portocale sau de ro�ii, condimentele �n exces �i, �n general, alimentele acide. Mestecarea suficient� a alimentelor combate de asemenea tulbur�rile gastrointestinale. Apa - trebuie consumat� pe tot parcursul mesei �n cantit��i mici �i dese, pentru a men�ine sistemul digestiv activ �i pentru a evita deshidratarea (care �ncetine�te metabolismul). Evitarea b�uturilor carbogazoase dulci �n timpul mesei �i chiar dup� mas�, pentru a limita balonarea. Alcoolul - consumul acestuia necesit� o aten�ie sporit� �ntruc�t acesta creeaz� o serie de probleme: cre�te presiunea arterial� a s�ngelui, cre�te cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, cre�te activitatea sistemului nervos central �i favorizeaz� apari�ia tulbur�rilor gastrointestinale. Cu toate acestea, de S�rb�tori se consum� mari cantit��i de alcool sub diverse forme. Vinul ro�u este b�utura sezonului �i trebuie consumat c�t mai natural, f�r� aditivi (pentru a evita migrenele) �i de asemenea nu trebuie uitat c� beneficiile sale scad cu cre�terea cantit��ii consumate. Vodca este alcool pur �i care prin metabolizare se transform� �n compu�i toxici, deci trebuie monitorizat� cu aten�ie cantitatea consumat�. Pentru a �ine o eviden�� a consumului de alcool trebuie s� se evite umplerea continu� a paharului.
Plimb�ri, mere, ceaiuri...
Dup� petrecere, o plimbare u�oar� de o jum�tate de or� ar putea ajuta mult digestia, deoarece a�ezarea �n pozi�ia culcat dup� mas� cauzeaz� producerea „arsurilor“. Indicat este �i alegerea unor alimente care aduc aport sporit de vitamine �i proteine. Dar �i un aport minim de lipide, cu num�r c�t mai mic de calorii.
M�rul: cre�te glicemia �i, �n compara�ie cu alte alimente, o men�ine la acela�i nivel mai mult timp. Asigur� pe un timp mai �ndelungat senza�ia de sa�ietate. M�rul con�ine cea mai mare cantitate de fibre dizolvabile. Un m�r de m�rime medie con�ine circa 81 calorii. Nu con�ine colesterol �i, �n acela�i timp, are efect de sc�dere a colesterolului sanguin �i a tensiunii arteriale.
P�inea �n sine nu �ngra�� ci diferitele alimente pe care le �ntindem din bel�ug pe o felie. Statisticile dovedesc c� oamenii care consum� zilnic mai pu�in de dou� felii de p�ine au �n medie o greutate mai mare cu cinci kilograme dec�t consumatorii mari de p�ine. Esen�ial este �ns� s� �tim ce p�ine m�nc�m. P�inea bogat� �n fibre ca, de exemplu p�inea integral� sau de ov�z, este un bun suport energetic pentru organism �i con�ine multe proteine.
La fel ca despre p�ine, �i despre cartof se zvone�te c� �ngra��, lucru care nu este �ntocmai adev�rat. M�ncat simplu cartoful este un aliment recomandat �n cura de sl�bire. Un cartof de m�rime medie con�ine aproximativ 85 de calorii, at�ta timp c�t nu este �nso�it de corpi gra�i. Cartoful are un con�inut considerabil de fibre �i de potasiu, scade nivelul de colesterol, ap�r� de hemoragie cerebral� �i de boli de inim�. Este foarte important modul �n care �l m�nc�m, mai ales de Cr�ciun �i Revelion. Asocia�i-l cu pui fiert sau gr�tar, ardei, ro�ii, iaurt, ca� sau mozzarella, f�r� ulei, unt, margarin� sau alte gr�simi, �i arunca�i peste el zeam� de l�m�ie �i condimente din bel�ug.
Nu uita�i de efectul ceaiurilor! Rostopasca, este indicat� pentru c� folosit� �n infuzii este depurativ� - deci cur��� s�ngele �i ajut� �n acela�i timp la formarea lui. Este un leac de �ncredere la zile c�nd se consum� m�nc�ruri grase. Are o influen�� foarte bun� asupra metabolismul. Dup� mese copioase mai este indicat s�se consume ceaiuri de fructe de p�dure, ment�, sun�toare sau tei. Pentru calmare.
|