Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ultimul Ignat dinaintea asomãrii

Ultimul Ignat dinaintea asom�rii

• de Ignat, orice t�ran va sacrifica probabil ultimul porc traditional pentru c� UE a impus alte reguli • din 2009 porcul va fi mai �nt�i asomat • s�tenii s�nt decisi s� nu apeleze la pistolul cu glont tranchilizant sau la fiole cu anestezice • �n acest fel, ritualul �njunghierii porcului va dispare din traditia rom�neasc� • t�ranii sustin c� asomarea va „ucide“ un obicei vechi •

Porcii �si duc ultimele clipe de viat� �n gospod�riile romascanilor care tr�iesc la case, sau �n localit�tile �nvecinate, av�nd doar c�teva zile p�n� pe data de 20 decembrie, la Ignat, nestiind c� urmasii lor, din 2009, vor avea parte de un sf�rsit mai... „omenesc“, prin asomare. Ritualul sacrific�rii porcilor va dispare odat� cu 2008, an �n care reprezentantii ANSVSA au dat o derogare de la noile normative, astfel c� s�tenii pot s� taie ultimul porc asa cum au �nv�tat de la p�rinti si bunici. Aceast� veche traditie cu sorginte p�g�n�, asteptat� cu ner�bdare, �n special �n mediul rural, se va pierde �n negura vremii, printre regulamentele si normele europene, care, din „umanitate“ sacrific� animalele doar �n abatoare si �n conditii speciale. Anul acesta, conform num�r�torii inverse, fiecare t�ran va sacrifica ultimul porc, �n mod „barbar“. La fel ca �n toti anii, preg�tirile vor �ncepe din timp, dup� acelasi tipar de mii de ani. Ignatul este o zeitate precrestin�, fiind patronul focului sacru, iar data la care este s�rb�torit reprezint� modelul preg�tirilor pentru s�rb�torile de iarn�. �n fiecare b�t�tur�, „m�celarii sau casapii“ de circumstant� vor avea, si �n acest an, sculele preg�tite si... bine ascutite. Dup� ce animalul va fi �njunghiat, pe fruntea lui va fi crestat� o cruce, pentru purificarea si ferirea de rele. Imediat ce va �ncepe s� curg� s�ngele, copii vor primi c�te un „benghi“ �n frunte, iar mezinul se va alege cu o buc�tic� de ureche, pentru a creste mare. Ritualul are reguli stricte, chiar si �n privinta c�rnii. �n unele sate numai o femeie poate amesteca s�ngele, scurs din g�tul animalului, cu m�lai si sare pentru caltabos sau s�ngerete. Urmeaz� p�rlirea animalului, sp�larea si cur�tarea lui, dup� care urmeaz� transarea. „Am ajuns la concluzia c� aceste obiceiuri trebuie p�strate undeva. T�ierea porcului de Ignat este unul dintre cele mai importante ritualuri ale t�ranului rom�n. Din p�cate, nici ast�zi nu se mai practic� �ntocmai vechile r�nduieli. Conform noilor normative europene vom fi nevoiti s� renunt�m la t�ierea traditional� a porcului de Cr�ciun si a mielului de Paste. Consider c� este o nedreptate, pentru c�, �n acest fel, se pierde identitatea rom�nului“, a declarat Petric� Prichici, primarul comunei Ion Creang�.
�n traditiile populare, Ignatul este o divinitate solar� care a preluat numele si data de celebrare a Sf�ntului Ignatie Teoforul din calendarul ortodox. Porcul se taie �n aceast� zi si este preparat conform obieciului locului. Dup� t�iere, se face „pomana porcului“, cei care au ajutat la t�iere fiind osp�tati cu soric, friptur� si un pahar cu vin ori tuic� fiart�. �n popor, exist� credinta c� oamenii milosi si buni la suflet nu trebuie s� asiste la t�ierea porcului, fiindc�, astfel, carnea lui va prinde gust r�u ori guit�torul moare greu. Cu toat� legislatia european�, t�ranul este decis s�-si p�streze traditiile trec�nd peste toate obstacolele. „Cum adic� s�-mi asomez porcul �nainte de a-l �njunghia? Auzi vorb�, s�-l tranchilizez! �n felul acesta nici s�ngele nu se va scurge cum trebuie si carnea se va �nchide la culoare. De ce nu ne las� europenii �n pace si de ce trebuie s� vin� cu tot felul de idei fanteziste. Se va pierde traditia popular� iar copii nostri vor �nv�ta c�t de frumos este �n Spania, Italia sau mai stiu eu care tar� din Europa, de ce s� nu ne promov�m valorile exact asa cum le-am preluat de la �naintasi? Rom�nia va fi uitat� acolo �ntr-un colt de geografie, un nume trecut �n coada listei cu statele europene. Nici pe vremea lui Ceausescu nu se t�iau vite, cu toate c� viteii erau «beliti» prin toate gospod�riile. �ia din Europa s�-si vad� de treaba lor, pentru c� noi stim ce avem de f�cut. S-o cread� ei c� eu, din 2009, nu voi mai t�ia �n b�t�tur� mea porc, dup� cum am �nv�tat de la p�rintii, bunicii si str�bunicii mei!“, a spus, decis �n vorbe, b�tr�nul Vasile Huci, din localitatea Ion Creang�.

Articol afisat de 1586 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective