O ton� de carne cu dioxin� a stat pe masa nemtenilor
O ton� de carne de porc a fost folosit� la procesul de fabricatie a produselor si preparatelor din carne �n amestec cu alte c�rnuri si ingrediente, produse distribuite �n perioada 21 - 25 octombrie 2008. „Facem mentiunea c� procesul de participare a c�rnii de porc av�nd provenienta Irlanda a fost de 15-20%. De asemenea, inform�m cu maxim� responabilitate c� �n urma verific�rilor ulterioare s-a constat faptul c� �n judetul Neamt, dup� data de 20 octombrie 2008, nu a mai intrat nici un fel de transport de carne porc lucru cu provenient� Irlanda. Controalele vor continua, lu�nd �n calcul de asemenea si toate informatiile si deciziile Autorit�tii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si a celorlalte Directii Sanitar Veterinare din tar�, informatii care vizeaz� �n mod direct trasabilitatea produselor si natura relatiilor comerciale �ntre diverse societ�ti comerciale de procesare, depozitare si distribuire. �n asigur�m pe consumatorii din judetul Neamt c� riscurile contamin�rii cu dioxin� s�nt minime, tinz�nd spre zero, acest fapt fiind argumentat si de specialistii �n domeniul alimentatiei“, a declarat doctor Sorin Ulea, directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare Neamt.
Inspectorii sanitar-veterinari nemteni au verificat �n perioada 8-12 decembrie 2008, unit�tile de depozitare, procesare si comercializare din judet. �n urma verific�rilor s-a confirmat faptul c� o ton� de carne de porc din Irlanda, pe traseul Irlanda - Cluj - Neamt, a ajuns �n galantarele din judet. „Conform preciz�rilor specialistilor din domeniul alimentatiei, dorim s� asigur�m populatia judetului c� riscurile contamin�rii cu dioxin� s�nt minime“, a spus prefectul Mioara Manea.
Comisia European� a invitat, la �nceputul acestei s�pt�m�ni, toate statele membre UE s� blocheze si s� verifice toate produsele din carne de porc importate din Irlanda, dup� descoperirea unei contamin�ri cu dioxin� �n fermele irlandeze. Carnea de porc contaminat� cu dioxina poate avea efecte asupra s�n�t�tii populatiei doar dac� este consumat� continuu, timp de c�teva luni, iar �n astfel de situatii pot fi afectate pielea si ficatul. Potrivit notific�rilor primite de la Comisia European�, nivelul dioxinei din carnea contaminat� care provine din Irlanda este de la 20 p�n� la 100 de ori mai mare dec�t limitele stabilite prin normele europene, respectiv de un picogram la un gram de gr�sime de porc. �n urma studiilor, s-a stabilit c� numai �n cazul unui consum continuu, timp de c�teva luni, al alimentelor contaminate cu dioxin� ar putea s� apar� efecte asupra pielii si a ficatului, iar �n anumite cazuri, c�nd se consum� cantit�ti extrem de mari, ar putea ap�rea forme de cancer la adulti.
|