Atentie la antigel!
• Protectia Consumatorilor a dat amenzi de 2.000 de lei, 13 avertismente si a scos din raft 700 de litri de antigel si lichid de sp�lat parbrize • A venit frigul, vine imediat si iarna, iar soferii nemteni �ncep s� se g�ndeasc� s�-si preg�teasc� masinile pentru ger. Problema lor este c� nu prea au cu ce. Antigelul din magazinele de profil este de proast� calitate. Asta au descoperit inspectorii de la Protectia Consumatorilor, umbl�nd si verific�nd zilele trecute mai multi negustori din domeniu. Au fost controlate peste zece unit�ti de distributie, magazine specializate si statii peco, iar 7 din ele au fost g�site pe l�ng� lege. Mari probleme au fost g�site pe etichete: datele nu erau clare, literele mici, ilizibile. Traducerea �n limba rom�n� de pe timbrele autoadezive a fost aplicat� peste marcarea original� si astfel ambele deveneau greu de citit. La concentratele de antigel, etichetele nu contineau num�rul lotului si nici nu prezentau informatii privind riscurile la care se expun oamenii c�nd pun m�na pe sticl� si manevreaz� lichidul. De regul� se �nscriu niste fraze specifice, fie pentru produse periculoase, fie pur si simplu recomand�ri la prudent�. „S-a constatat c� fie s�nt ilizibile, fie incomplete, fie s�nt neclasificate. Totodat�, lipseau �nsemnele tactile de avertizare a pericolului de pe ambalaj. Sau erau aplicate sub eticheta de marcaj printr-o etichet� autocolant�. Recipientele nu au fost prev�zute din fabricatie cu aceste �nsemne“, a declarat Nicoleta Nica, purt�torul de cuv�nt al OJPC Neamt. O alt� problem� a negustorilor a fost afisarea preturilor, �n sensul c� foarte multi au uitat s� fac� asta.
Periplul OJPC Neamt s-a l�sat cu dou� amenzi �nsum�nd 2.000 de lei si cu 13 avertismente. Inspectorii au scos din raft si 697 de litri de antigel si lichid de sp�lat parbrize, marf� ce valoreaz� �nc� vreo 2.000 de lei. „Recomand�m consumatorilor s� citeasc� atent etichetele produselor atunci c�nd doresc s� achizitioneze lichid de sp�lare parbrize si antigel, �n special, s� urm�reasc� punctul de congelare, informatii foarte importante pentru sezonul rece“, a �ncheiat Nicoleta Nica.
|