Maisadour vrea revolutie agricol� �n Neamt
• cultura porumbului pare atractiv� c�nd se vede m�na specialistilor • fermierii au luat cunostint� �n teren cu soiurile de mare valoare ale concernului francez • • „Evenimentul a fost organizat sub egida Open Fields. Este vorba despre studierea modului �n care s-au comportat hibrizii de porumb Maisadour �n conditiile de clim� si sol date“, a precizat inginerul Alex Molodoi • Elita cultivatorilor agricoli din judetul Neamt, al�turi de arendasi sau proprietari de terenuri si specialistii unor cunoscute firme de profil s-au reunit ieri, 25 septembrie, la jum�tatea distantei dintre Roman si Piatra Neamt, pentru un simpozion intreresant. A fost vorba despre prezentarea unor loturi experimentale, �ns�m�ntate cu hibrizi de porumb produsi de concernul Maisadour, una dintre fortele la nivel mondial �n domeniu. Parcelele au fost lucrate sub �ndrumarea inginerului Alex Molodoi, nelipsit de la manifestarea de ieri, al�turi de colegii s�i de la firmele Almos, Agral Star, Agro Trade, dar si de reprezentantii de la Agrifarm. Liviu Bumbu, seful Directiei Agricole si de Dezvoltare Rural� (DADR) Neamt, al�turi de alti membri ai stafului institutiei, a tinut un scurt discurs subliniind importanta momentului.
„Precizez din start c� la nivel de judet, la ora aceasta, peste 60% dintre suprafete s�nt lucrate de c�tre societ�ti specializate, ceea ce este foarte bine. Situatia de la noi este unic� �n tar�, �ntruc�t doar 2,5% din terenul arabil a r�mas nelucrat. Meritul cel mai mare este al firmelor, de genul celor care ne-au chemat ast�zi aici“, deoarece s-au �ngrijit s� lucreze p�m�ntul la standarde ridicate. S�nt c�utate soiuri noi, fapt cu at�t mai �mbucur�tor pentru zon�. Totusi, rentabilitatea �n agricultur� r�m�ne destul de mic�, roblem� pe care cred c� o putem combate prin calitate“, a precizat Liviu Bumbu. Alex Molodoi, al�turi de Wolfgang Kruger, managerul de la Almos si specialistii „Maisadour
“ sau sefii companiilor partenere au stat la dipozitia celor de fat� cu r�spunsuri la toate �ntreb�rile. R�nd pe r�nd, apoi, au fost observate lanurile cu hibrizi de porumb, de la soiurile timpurii p�n� la cele mai t�rzii, trec�ndu-se la analize concrete. Au fost studiate boabele, s-au efectuat m�sur�tori cantitative si chiar ale umidit�tii. S-au f�cut numeroase calcule, �n urma c�rora cei de fat� au concluzionat c� Maisadour are sanse s� se impun� ca un nume �n zon�. Fiecare fermier si-a g�sit c�te un soi pe care ar dori s�-l �ncerce �n anii care vor urma, �n functie de specificul fiec�rei zone. „Evenimentul a fost organizat sub egida Open Fields, �n localitatea B�l�nesti. Este vorba despre studierea modului �n care s-au comportat hibrizii de porumb Maisadour �n conditiile de clim� si sol date“, a precizat inginerul Alex Molodoi. De mentionat c�, pe l�ng� hibrizii de porumb, cei de fat� au putut asista si la o prezentare de utilaje agricole din ultimele game ale firmelor de profil. Totul s-a �ncheiat dup�-amiaz�, la un restaurant din zon�, unde oaspetii si organizatorii au putut s� continue discutiile si s� schimbe idei, agricultura fiind considerat� drept o activitate cu mare potential �n zon�, cu o singur� conditie: investitii �n calitate.
|