Negustorii v�nd p�n� si coliv� expirat�
• galantarele magazinelor s�nt pline de mezeluri expirate • localurile publice v�nd m�nc�ruri si b�uturi iesite din termenul de valabilitate de luni bune • si arpacasul de coliv� era vechi • Protectia Consumatorului a dat 23 de amenzi �nsum�nd 52.000 de lei • Galantarele magazinelor din judet s�nt pline cu produse expirate. Indiferent c� stau la tar� sau la oras, nemtenii g�sesc �n rafturi si-n vitrinele frigorifice numai produse de proast� calitate, din cauza c�rora risc� s� se �mboln�veasc�. Nici m�car temperaturile caniculare nu i-au f�cut pe comercianti mai atenti cu marfa lor si cu conditiile �n care o p�streaz� sau o v�nd, dup� cum s-au convins cei de la Protectia Consumatorului. Umbl�nd prin magazinele mixte sau cu profil alimentar, acestia au g�sit sunc� presat�, m�lai, bomboane de ciocolat�, ou� Kinder, praf de �nghetat�, zah�r pudr�, cacao Dr. Oetker, esent� de rom, bicarbonat de amoniu, napolitane Naty, amestec picant fix iute Dr Oetker, salam frantuzesc Koket, salam turist Koket, c�rnati t�r�nesti Koket, f�in� alb� de gr�u Boromir si Titan, fulgi de cereale Fortza, toate expirate. Unele de o s�pt�m�n�, alte chiar si de 9 luni. Raidul prin magazine s-a soldat si cu pesmet, gris si ciocolat�, expirate de una - dou� s�pt�m�ni. Nici m�car coliva n-a mai prezentat sigurant� �n perioada asta, dat fiind c� OJPC Neamt a g�sit arpacas expirat de aproape o lun� de zile, expus si v�ndut f�r� nici o mustrare de constiint�. Del�sarea si dezinteresul negustorilor nu s�nt valabile doar �n magazine. �n fast-food-urile, terasele, braseriile si restaurantele locale, nemtenii pot s� ia toxiinfectie alimentar� la farfurie sau la pahar, dup� cum le e voia. Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Neamt au g�sit vin de mas� demisec (Colina), dar si b�utur� fermentat� Fr�guta, ale c�ror termene de garantie au expirat �n urm� cu p�n� la cinci luni. Au fost �ns� si alte nereguli constatate, de la p�ine libanez� veche de zile �ntregi p�n� la mici detalii de ordin tehnic-administrativ, precum lipsa graficelor de �nregistrare a temperaturii �n spatiile frigorifice de p�strare a produselor alimentare perisabile, lipsa etichetei cu principalele elemente de identificare si caracterizare s-a constatat la c�rnati si tob�, neafisarea gramajelor si a ingredientelor continute, neafisarea corect� a pretului de v�nzare la b�uturi, lipsa num�rului gratuit pus la dispozitia consumatorului, precum si a datelor de contact ale OJPC Neamt. Totodat�, o descindere �ntr-un restaurant chinezesc a scos la iveal� faptul c� ingredientele folosite, importate din China, nu erau traduse si �n limba rom�n�. A fost cazul otetului chinezesc, al uleiului de soia, al celui de susan, al sosului de fasole iute. �n plus, b�uturile din meniu nu aveau specificat� concentratia de alcool. „Ca urmare a abaterilor constatate, s-au dispus m�surile de oprire definitiv� a comercializ�rii a 88 kg produse alimentare �n valoare de 492 lei si oprire temporar� a comercializ�rii a 484 kg produse alimentare �n valoare de 6.624 lei. S-au aplicat 3 avertismente si 23 amenzi contraventionale �n valoare total� de 52.000 lei“, transmite Nicoleta Nica, purt�torul de cuv�nt al OJPC Neamt.
|