F�r� otr�vuri �n chiscurile din scoli
• din toamn�, alimentele si b�uturile nes�n�toase nu vor mai exista �n chioscurile din cadrul scolilor • m�sura trebuie completat� de interzicerea v�nz�rii acestor produse �n apropierea unit�tilor de �nv�t�m�nt si cu educarea copiilor si p�rintilor • printre alimentele interzise se afl� cartofi pr�jiti, chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune, pr�jituri, bomboane, sucuri carbogazoase, etc • Decizia scoaterii alimentelor d�un�toare s�n�t�tii din chioscurile situate �n incintele unit�tilor de �nv�t�m�nt �i bucur� pe directorii de scoli, care s�nt de p�rere c� dup� stoparea acestor produse c�tre copii acestia vor avea o mai mare putere de concentrare si vor fi mai putin agitati la ore sau �n restul timpului. O astfel de declaratie a fost dat� de c�tre profesorul Ioan Mihut, directorul Scolii nr. 3 Piatra Neamt, unitate �n curtea c�reia exist� un astfel de chiosc alimentar. „Din p�cate, �n momentul de fat� elevii nostri nu consum� produse dintre cele mai indicate pentru v�rsta lor. M�n�nc� chips-uri, beau tot felul ded sucuri, cu cofein� si acestea le provoac� o stare de agitatie. Ceea ce au stabilit acum reprezentantii Ministerului San�t�tii este foarte bine, dar cum r�m�ne cu chioscul de peste drum, �n care se vor vinde �n continuare de toate! M�sura e bun�, dar trebuie o ampl� colaborare si cu celalate unit�ti de desfacere, si cu p�rintii, si cu copiii. Pentru eficienta deciziei, trebuie f�cut� o educatie a copiilor si p�rintilor lor. S�nt elevi care primesc bani si cump�r� c�te un cartus de sucuri si timp de cinci-sase ore c�t stau la scoal� consum� toate cele 12 doze. De aceea s�nt at�t de agitati. Din p�cate, copiii s�nt atrasi de aceste produse nes�n�toase si de internet. Tinerii prefer� s� stea �n fata calculatorului dec�t s� fac� plimb�ri �n aer liber“, a declarat directorul Ioan Mihut.
„S-a dovedit �n nenum�rate r�nduri c� toate sortimentele de chips-uri, sticks-uri, snacks-uri, acadele sau sucuri carbogazoase s�nt d�un�toare s�n�t�tii, dar publicitatea care li se face �i atrage pe copii. Hrana nes�n�toas� �i face pe elevi irascibili sau f�r� putere de concentrare. Vinovati s�nt si p�rintii, care le ofer� bani s�-si cumpere pachetelul pe care si-l doresc, f�r� a-i convinge s� aleag� ceva s�n�tos �n locul pungilor cu diverse alimente d�un�toare s�n�t�tii. Alimentatia nes�n�toas� duce la aparitia cazurilor de obezitate. �n Scoala nr. 3 nu exist� foarte multe cazuri de copii obezi, dar acesta poate fi un �nceput“, a declarat C�t�lin P�cean, profesor de matematic� la Scoala nr. 3 Piatra Neamt.
Amenzi pentru cei care nu vor respecta cererea
Proiectul de ordin privind lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor conform recomand�rilor specialistilor �n nutritie a fost publicat, marti, 12 august, pe site-ul Ministerului S�n�t�tii Publice (MSP). „Proiectul de ordin va fi afisat pe site-ul MSP timp de 30 de zile, �n care se asteapt� observatii si propuneri. Imediat dup� ce va fi aprobat de ministrul S�n�t�tii, va fi trimis spre publicare la Monitorul Oficial“, a declarat secretarul de stat Mircea Manuc. De asemenea, el a precizat c� legea a intrat �n vigoare �n termen de 30 de zile de la data public�rii �n Monitorul Oficial, adic� �n data de 2 iulie, si nu contine expres un termen p�n� la care trebuia elaborat� lista. Manuc a mai spus c� este de p�rere c� p�n� la �nceputul anului scolar, noua lege va putea fi aplicat� �n unit�tile de �nv�t�m�nt. Alimentele care vor fi interzise �n scoli s�nt: cartofi pr�jiti, chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune, pr�jituri, bomboane, acadele, sucuri carbogazoase. Nutritionistii propun ca aceste alimente s� fie �nlocuite cu fructe, salate, lactate degresate si ap� sau sucuri naturale. Seful inspectiei sanitare de stat din Ministerul S�n�t�tii Publice, Antoaneta Dr�goescu, a precizat c� amenzile vor fi cumulative, �ntre 5.000 si 10.000 de lei si se vor aplica �n functie de neregulile constatate. Legea nu nominalizeaz� centrele de plasament si unit�tile de �nv�t�m�nt universitar, pentru c� acestea beneficiaza de cantine �n care trebuie respectate aceleasi reguli.
|