Nitritii, un pericol real pentru sugari
• prepararea hranei pentru sugari cu apa din f�nt�ni poate duce la insuficient� respiratorie • medicii pediatri recomand� apa din f�nt�nile verificate bacteriologic • Medicii pediatri avertizeaz� populatia asupra consumului de ap� din f�nt�ni care, din cauza ploilor si inundatiilor, reprezint� un real pericol mai ales pentru sugari. Trebuie evitat� prepararea laptelui praf cu apa din f�nt�ni. Primele simptome care indic� intoxicatia cu nitriti le reprezint� alb�strirea tegumentelor. Nedepistate la timp, intoxicatiile cu nitriti si nitrati pot duce la insuficienta respiratorie si circulatorie a sugarilor, produc�nd chiar decesul.
„P�rintii trebuie s� stie c� nu trebuie s� dea sugarilor ap� din f�nt�nile neverificate chimic si bacteriologic. Acestia trebuie s� foloseasc� fie ap� mineral�, fie ap� plat�. Chiar dac� vor s� fiarb� apa provenit� din f�nt�ni, nitratii si nitritii nu s�nt distrusi, ci dimpotriv�, concentratia acestora creste. Dac� nu se intervine la timp si copiii nu s�nt internati, se poate ajunge chiar la decesul sugarilor. Semnul dominant al bolii este cianozarea generalizat� a tegumentelor, dup� care pot ap�rea insuficienta respiratorie, starea copilului agrav�ndu-se. La primele semne de boal�, copiii trebuie adusi de urgent�, la spital, la Sectia Pediatrie“, a declarat doctor Ioan Chereji, medic sef al Sectiei Pediatrie.
Acesta a mai precizat c� dac� p�rintii nu au posibilitatea s� dea sugarilor ap� plat�, atunci apa de consum trebuie s� provin� dintr-o f�nt�n� unde s-au f�cut analizele chimice si bacteriologice, care este �n limitele potabilit�tii. �n general, �n mediul rural se foloseste ap� din surse neverificate. Prin clorinare si prin fierbere nu se distrug nitritii si nitratii din ap�. Seful Sectiei pediatrie, Ioan Chereji, a mai mentionat c� ultimele cazuri de copii intoxicati cu nitriti au fost �nregistrate la �nceputul verii. Medicii avertizeaz� populatia din mediul rural s� evite s� dea sugarilor hran� preparat� cu ap� din f�nt�nile care nu s�nt verificate chimic si bacteriologic.
|