Inspectorii OPC, pusi la munc� de c�ldur�
Temperaturile toride care se anunt� si �n judetul Neamt dau de lucru �n plus inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Neamt care, �n scopul protej�rii populatiei �mpotriva riscului de a consuma alimente alterate, au datoria de a intensifica verific�rile prin unit�tile de alimentatie. Se vor afla �n colimator restaurantele, terasele, rotiseriile, braseriile, ber�riile, unit�tile de tip fast-food, bufet expres, pizzerie, chioscurile din incinta strandurilor si a parcurilor de distractie, etc. Vor fi de asemenea verificate depozitele si magazinele de unde pleac� spre populatie produse alimentare. Scopul este de a se vedea dac� s�nt respectate drepturile consumatorilor �n domeniul alimentar, nealimentar si al serviciilor, dar si de a creste gradul de sigurant� a populatiei la achizitionarea de bunuri si servicii �n conditiile temperaturilor ridicate. Pentru a evita riscul aparitiei problemelor digestive de sezon, inspectorii OJPC Neamt recomand� respectarea c�torva reguli de baz�. �n primul r�nd se impune a se acorda o deosebit� atentie cur�teniei din unitate, av�nd �n vedere faptul c� verific�rile efectuate de c�tre inspectori au scos la iveal� �n unele unit�ti pereti murdari, cu zugr�veal� exfoliat�, fete de mas� murdare, scaune dezlipite, grupuri sanitare murdare, nedotate cu s�pun si h�rtie igienic�, �n care mirosul sufocant de clor acoper� mizeria. De asemenea, se impune a se verifica dac� tac�murile, vesela, paharele s�nt curate. �n cazul �n care m�ncarea prezint� suspiciuni de alterare trebuie refuzat�. Este bine de stiut c� �n cazul fripturii, prezenta unor zone „mai arse“ poate masca un anumit grad de alterare a c�rnii. Mare atentie se impune si �n cazul achizition�rii din magazin a produselor alimentare, verific�ndu-se termenul de garantie, lista ingredientelor, etc. Este bine s� se evite decongelarea si recongelarea unui produs alimentar �nainte de a fi consumat, mai ales c�nd produc�torul interzice aceasta.
Pentru c� �n zilele foarte c�lduroase la mare c�utare este �nghetata, se impune ca �n cazul acesteia s� se verifice conditiile de depozitare, termenul de valabilitate, calitatea ambalajului.
|