De Paste, cump�tare la m�ncare si b�utur�!
S�rb�torile pascale, caracterizate prin mai putin� veselie dec�t acelea de Cr�ciun, nu pot tihni nim�nui dec�t dac� este s�n�tos si are o stare general� de bine. Pentru a preveni situatii nedorite, medicii recomand� nemtenilor s� nu exagereze cu m�ncarea si b�utura si, mai mult dec�t at�t, dac� starea lor de s�n�tate depinde de vreun tratament, s� nu uite de el. De Paste, gospodarii s�rb�toresc pun�nd pe mas� bucate alese, dintre care nu pot lipsi friptura de miel, drobul, sarmalele. L�ng� acestea se adaug� diverse licori bahice cu grade mai multe sau mai putine, cozonacul, pasca si alte dulciuri. Excesul de carne si de ou� rosii, m�ncarea gras�, toc�tura sau friptura de miel pot provoca indigestie sau ocluzie intestinal� oricui, dar mai ales persoanelor care au postit. Aceleasi nepl�ceri le pot avea persoanele care sufer� de dischinezie biliar�, cele care au probleme cu ficatul, ori cu stomacul. Combinatia dintre cozonac si vin poate crea arsuri celor care au gastrit�, ulcer sau celor cu hiperaciditate. Suferinzilor de ulcer, ciroz� hepatic�, ori de hepatit� cronic� li se recomand� s� nu �ntrerup� tratamentul medicamentos prescris si s� se abtin�, pe c�t posibil, de la pl�cerile culinare. Sarea �n exces poate provoca probleme majore persoanelor cu afectiuni circulatorii sau renale. Cardiacilor, de asemenea, li se recomand� respectarea tratamentului medicamentos si a regimului alimentar. Medicii recomand� cump�tare mai ales la b�utur�. Tot pentru ca s�rb�toarea s� nu aib� urm�ri nefaste, medicii sugereaz� c�teva m�suri, �n scopul prevenirii toxiinfectiei alimentare. Este bine ca ou�le de rat� s� nu se utilizeze la prepararea maionezei si a cremelor, ori a produselor insuficient prelucrate termic. Alimentele reci se vor servi imediat dup� scoaterea din frigider, iar cele calde, la peste 60 de grade. Re�nc�lzirea se face la o temperatur� de peste 70 grade, c�nd lichidul �ncepe s� fiarb� cu bule.
|