Pesta porcin�, eradicat� cu stampile pe carne
• carnea si preparatele derivate bune de comercializare vor fi marcate cu stampile speciale • scopul acestei actiuni este de a monitoriza si eradica pesta porcin� • dar si eliminarea de pe piat� a abatoarelor care taie ilegal • Nemtenii vor putea achizitiona de pe piat�, �n cur�nd, numai produse din carne care au o marc� special� de identificare a produc�torului. Potrivit unui proiect promovat de c�tre Autoritatea National� Sanitar-Veterinar� si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pentru asta vor exista zece stampile de diferite forme care vor fi utilizate �n functie de tipul unit�tii de procesare, precum si �n functie de tipul de produs din carne. Scopul declarat al acestei actiuni �l reprezint� monitorizarea si eradicarea pestei porcine. Pe de alt� parte, acest proiect este binevenit pentru sectorul de abatorizare si industria alimentar�, �ntruc�t se va putea sti cu exactitate de unde provine carnea, iar �n acest fel vor fi scoase de pe piat� abatoarele care taie ilegal. Astfel, ASVSA a propus ca pentru o perioad� de timp s� fie folosite stampile ovale, rotunde, hexagonale si pentagonale, dup� care vor fi folosite doar dou� tipuri de m�rci. Proiectul prevede c� pentru carnea obtinut� de la porcii din fermele mari, vaccinati cu marker, dar si din gospod�riile unde se foloseste vaccinul viu atenuat conventional, se va folosi o stampil� hexagonal�. Actul normativ oblig� aplicarea acestor stampile si �n cazul porcilor sacrificati �n ferme mai mici, cresc�torii fiind nevoiti s� foloseasc� m�rcile speciale de s�n�tate. De asemenea, carnea provenit� de la animalele sacrificate de necesitate va avea o marc� special� de s�n�tate. Carnea de oaie, vit�, porc, pas�re va putea fi v�ndut� numai dac� este �nsotit� de certificatul de s�n�tate public�-veterinar�, precum si de marca de s�n�tate sau identificare. Certificatul va fi eliberat de c�tre medicul veterinar, �n timp ce procesatorii s�nt obligati s� �si confectioneze aceste m�rci. �n cazul pachetelor de carne tocat�, transat� sau �n cazul organelor de animale, marca va fi pus� pe o etichet� astfel �nc�t s� fie distrus� �n momentul deschiderii. Carnea confiscat� de autorit�ti va avea o marc� triunghiular�, cu dimensiuni cuprinse �ntre 3,5 si 6,5 centimetri, aceasta fiind aplicat� pe carcas�. END
|