S-a modificat schimbarea
Animalele pot fi sacrificate traditional
• cresc�torii particulari �si vor putea sacrifica porcii, vitele si mieii �n preajma S�rb�torilor de Iarn� si a Pastelui f�r� asomare • Comisia European� a acceptat acest lucru •
Nemtenii �si vor putea sacrifica animalele de Paste si Cr�ciun f�r� asomare, conform traditiilor mostenite de sute de ani, din generatie �n generatie, section�ndu-le jugulara sau carotida.
�n urma discutiilor purtate pe seama asom�rii prin �mpuscare cu pistol cu glont captiv �ntre reprezentantii Autorit�tii Nationale Sanitare-Veterinare si Pentru Siguranta Animalelor, cei ai Ministerului Agriculturii pe de o parte, respectiv, reprezentantii Comisiei Europene de cealalt� parte, acestia din urm� au �nteles c� impunerea acestei reguli �n cazul gospod�riilor particulare este o chestiune de schimbare de mentalitate care necesit� timp. Prin urmare, �n luna decembrie, reprezentantii Comisiei Europene si-au dat acordul de principiu pentru ca �n preajma S�rb�torilor de Iarn�, ori a Pastelui, sacrificarea porcilor, bovinelor si mieilor s� se fac� traditional de c�tre cresc�torii particulari. Potrivit preciz�rilor f�cute de c�tre ministrul Agriculturii si Dezvolt�rii Rurale, Dacian Ciolos, executivul de la Bucuresti va emite o hot�r�re de guvern �n acest sens. Aceasta va intra �n vigoare p�n� �n luna aprilie, astfel �nc�t t�ranii s� poat� sacrifica mieii �n mod traditional. Decizia, �ns�, nu va fi valabil� pentru marile exploatatii si nici pentru abatoare, unde reglement�rile europene referitoare la asomare trebuie respectate �ntocmai.
Reamintim c�, �ncep�nd din 2007, odat� cu aderarea la Uniunea European�, ritualul de t�iere a porcului de Cr�ciun �n Rom�nia trebuia s� tin� cont de directiva european� privind bunul tratament al animalelor, care trebuia aplicat� at�t de procesatorii industriali, c�t si de cresc�torii din gospod�riile particulare. Fermierii rom�ni puteau s� �si sacrifice porcii doar dup� o prealabil� asomare. Acest procedeu face ca animalul s� nu mai simt� durerea atunci c�nd este sacrificat dup� metoda clasic� de t�iere a jugularei. Numai c� asta presupune cheltuial� din parte medicilor veterinari concesionari care trebuie s� �si achizitioneze asomatoare, taxarea gospodarului care solicit� �mpuscarea animalului si programarea acestei activit�ti de c�tre „criminalii“ tocmiti, �ntocmirea unei liste de asteptare etc.
|