TAX� PE PORC
• gospodarii nemteni vor pl�ti iarna aceasta o sum� de 5 lei pentru �mpuscarea porcului �n cap, �nainte de �njunghiere • �n cel mult dou� s�pt�m�ni, medicii veterinari s�nt obligati s� achizitioneze pistoale cu glont captiv • tot medicii au misiunea de a-i convinge pe gospodari s� accepte asomarea animalelor •
Nemtenii care vor s� intre �n r�ndul lumii civilizate si s� se supun� directivelor europene cu privire la sacrificarea porcilor �n conditii de bun�stare a animalelor, adic� s� �i scuteasc� de durere, vor trebui s� pl�teasc� taxa de asomare. Potrivit preciz�rilor f�cute de c�tre doctorul Sorin Ulea, director executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Neamt, �n maximum dou� s�pt�m�ni, cei 78 de medici veterinari concesionari din judet �si vor procura asomatoare, adic� pistoale cu glont captiv, destinate �mpusc�rii �n cap a porcilor destinati sacrific�rii. �ntruc�t costurile vor fi suportate de c�tre acestia, Colegiul Medicilor Veterinari din Rom�nia si conducerea Autorit�tii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au stabilit de comun acord ca, �n scopul amortiz�rii cheltuielii aferente, de circa 700 de lei (7 milioane de lei vechi), asomarea porcului s� fie taxat� cu 5 lei (50.000 de lei vechi). Astfel, gospodarii milosi care vor s� curme suferinta porcului crescut �n b�t�tur�, de multe ori cu sacrificii financiare, trebuie s� �si anunte intentia medicului veterinar din comun�. Acesta va face program�ri, liste de asteptare si va stabili de comun acord, cu proprietarului patrupedului cu soric, data si ora c�nd acestuia �i va fi curmat� viata cu mil�. Este posibil ca listele de asteptare s� nu fie prea lungi, multi dintre s�tenii nemteni devans�nd data sacrific�rii porcului de Cr�ciun. Constient� de acest aspect, conducerea DSVSA Neamt le-a cerut medicilor veterinari s� �i conving� pe gospodari s� respecte legea impus� de Uniunea European� �n acest sens. Mai mult dec�t at�t, p�n� �n acest moment, conducerea DSVSA Neamt nu a luat �n calcul sanctionarea pecuniar� a acelora care resping�nd impunerea europenilor �si vor t�ia porcul asa cum o fac din tat� �n fiu, section�ndu-i jugulara sau carotida. „S�ntem constienti de faptul c� unii dintre cet�teni nu vor accepta usor aceast� idee si vom �nt�mpina reticent� si refuz. Dar acestea s�nt legile, ne plac sau nu ne plac, trebuie s� le respect�m din moment ce am intrat �n r�ndul t�rilor civilizate din Europa. Ca atare, medicilor veterinari le revine datoria de a sta de vorb� cu oamenii si de a-i convinge c� asomarea animalelor �nainte de sacrificare este de acum impus� prin lege. La fel se va �nt�mpla si cu vitele si cu mieii de Paste“, a declarat doctorul Sorin Ulea, director executiv al DSVSA Neamt.
Tot din motive de legislatie european�, nemtenii nu mai au voie s� creasc� mai mult de trei porci �n propria gospod�rie, din motive de confort porcesc, adic� de lips� de spatiu �n care animalul s� creasc� si s� se simt� c�t mai putin �ngr�dit. Cei care cresc de la patru, p�n� la 20 de porci, trebuie s� �nfiinteze microferme si s� obtin� autorizatie de functionare de la DSVSA Neamt. Porcii crescuti �n gospod�rii s�nt destinati doar consumului proprietarului si familiei sale si �n nici un caz nu pot fi v�nduti. Porcii din microferme nu pot fi sacrificati si v�nduti �n t�rguri sau oboare. Acestia s�nt comercializati vii si direct din microferme.
|