Productia de sfecla, �njumatatita
Cultivatorii de sfecla din zona Romanului au ajuns, �n prezent, sa se teama ca atunci c�nd vor ajunge la ora „adevarului“, adica vor str�nge recolta de pe c�mp, ceea ce vor obtine nu le va acoperi nici macar sumele cheltuite p�na �n prezent. Daca pentru fermierii cu „vechi state“ �n domeniu, care au aplicat tehnologia ca la carte, ar mai exista o speranta de scapare din situatia sumbra creata de seceta prelungita, pentru micii producatori, teoretic, nu prea mai exista posibilitatea ca sa-si recupereze pagubele. „Cultura sfeclei de zahar este una dintre cele mai importante pentru noi si una dintre cele mai profitabile. Din pacate, anul acesta am avut mari probleme generate de seceta si lipsa precipitatiilor o perioada mare de timp. Am facut tot posibilul pentru a salva suprafetele cultivate, am aplicat tehnologia, am facut toate lucrarile necesare, inclusiv ierbicitari si fertilizari si, dupa cum se prezinta c�mpul, sper sa scoatem 30 tone de sfecla la hectar. Cu aceasta cantitate ne vom acoperi cheltuielile, dar este extrem de mica fata de cele 50 tone pe hectar, estimate la �nceputul campaniei. Am �nteles ca Fabrica de zahar Roman, unde avem contractata productia de sfecla, va plati, la toamna, circa 29,8 euro tona, asa ca vom putea acoperi sumele cheltuite de la �nfiintarea culturilor si p�na �n prezent. Nu va exista profit, ori acesta va fi extrem de mic, dar ne va salva subventia acordata de stat. Cu aceasta vom putea �ncepe un nou sezon agricol, deoarece vom primi circa 400 de euro pe hectarul ocupat cu sfecla, iar noi avem, �n total, 900 de hectare“, a declarat inginerul Alex Molodoi, directorul tehnic al unor societati agricole nemtene. Referitor la ajutorul financiar mentionat, pe care �l vor suporta, o parte statul, o parte Uniunea Europeana, acesta va fi acordat la suprafata si nu la cantitatea de sfecla obtinuta, asa cum a fost anul trecut. Totusi, fiecare producator a primit o cota de sfecla pe care va trebui sa o obtina de pe terenurile proprii. �n ceea ce priveste societatea Agrana, cea care va procesa �ntreaga productie de sfecla din zona Moldovei, aceasta �si va realiza, se pare, cota primita, de circa 180.000 de tone, cantitate pe care o va primi de la fermierii contractati.
FOTO: Culturile de sfecla s�nt cu mult sub asteptari
|