SEACA LACUL
• gradul de umplere a lacului de acumulare de la Bicaz este de doar 55% • seceta afecteaza pe multi dintre cei care au activitati lucrative �n zona • cei care administraza pastravariile s�nt �n alerta • „cel mai mare dusman al pastravului este temperatura ridicata a apei“, a declarat inginerul Gheorghe Samachis, de la Pastravaria Bicaz • „Am vrut pastrav, trebuie sa ne asumam orice risc. Chiar si pe acela care este dictat de mama natura“, a afirmat Ioan Voda, din Bicaz, si el proprietarul unei pastravarii • Vara lui 2007 se anunta a fi deosebit de secetoasa. „Deficitul apei din sol este mult prea mare pentru a acoperi necesarul culturilor“, spun oamenii de pe Valea Muntelui, cu speranta ca Dumnezeu �i va ajuta, si de aceasta data, sa treaca cu bine acest impas. „Ne seaca f�nt�nile“, afirma altii, desi situatia din zona noastra nu se compara cu aceea din alte locuri ale tarii. Ca seceta b�ntuie si pe aici o arata cel mai bine nivelul scazut al apei Lacului Izvoru Muntelui, a carui acumulare se situeaza la un volum de doar 55%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Lucru care se rasfr�nge negativ asupra productiei de electricitate si diversilor afaceristi a caror activitate este �n str�nsa legatura cu lacul. Efectele secetei se vad la tot pasul. Nivelul apei la baraj, care �n mod normal este de 90 de metri, a scazut cu circa 30 de metri, lungimea lacului s-a diminuat cu aproape 15 kilometri, latimea acumularii, de 2,2 kilometri, s-a redus simtitor, iar suprafata luciului, care c�ndva era de 3.125 hectare, este sub 2.000. „Gradul de umplere a Lacului Izvorul Muntelui este de aproximativ 55%. �n mod normal, acumularea are 1,2 milioane de metri cubi de apa, iar la sf�rsitul saptam�nii trecute era de doar 626,45 milioane de metri cubi“, a declarat Stelian Mihaila, inginer sef �n cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt. „Cu toate acestea, conform programului convenit cu Administratia Nationala a Apelor Rom�ne, noi uzinam dupa un grafic riguros stabilit, dar numai �n functie de volumul debitului �nregistrat la intrarea �n lac, astfel �nc�t, �n prezent, este adevarat ca acumularea se face foarte lent si numai �n urma eventualelor ploi. Deocamdata, nu s�nt, �nsa, probleme deosebite. Speram ca timpul sa revina �n parametri normali, �nregistrati de-a lungul timpului, �n perioada unui sezon temperat“, a declarat inginerul Nicolae Petrescu, ofiter de imagine al Filialei Hidrocentrale Bistrita Piatra Neamt.
„Daca temperatura va creste, ne vom �nscrie �n cota de avarie“
Daca muntenii din comunitatile riverane lacului mai spera, �nca, �n voia Domnului, privind seceta, nu acelasi lucru se �nt�mpla cu administratiile pastravariilor de pe Lacul Bicaz, care-si vad periclitata activitatea de crestere a salmonidelor. „Cel mai mare dusman al salmonidelor, �n general, si al pastravului, �n cazul nostru, este temperatura ridicata a apei, ce poate fi �nregistrata pe timpul lunilor de vara, cu precadere �n iulie-august. Anul acesta, fiind anuntat a fi unul torid, ne asteptam ca temperatura apei sa treaca foarte repede peste 20 grade Celsius, temperatura care creaza un grad �nalt de disconfort pentru tot ce tine de cresterea pestelui. Optima pentru dezvoltarea salmonidelor este temperatura de 18 grade. Daca temperatura va creste, atunci c�nd aceasta va ajunge la 23-24 de grade, urc�nd chiar p�na la 27 de grade, cum se prognozeaza, ne vom �nscrie �n cota de avarie. �n cazul acesta pestele va fi furajat doar cu hrana de �ntretinere, pentru nu a scadea �n greutate, si aceasta va fi administrata doar pe timpul diminetii, c�nd este racoare“, a afirmat subinginerul Gheorghe Samachis, de la Pastravaria Bicaz.
„Am vrut pastrav, trebuie sa ne asumam orice risc“
Aceeasi stare de neliniste este si la „Pastravaria lui Voda“, cum �i zic oamenii din zona Bicazului unei noi societati preocupate de cresterea pastravului aparuta, recent, pe harta economica a urbei de sub baraj. „S�ntem �ngrijorati, si pe buna dreptate, caci am investit o gramada de bani si ne putem trezi peste noapte falimentari. Si macar de-ar fi din cauza unui management prost. Dar iata ca s�ntem la voia naturii... Pastravul, dupa cum se cunoaste, este un peste sensibil. La temperaturi ridicate reactioneaza imediat, intr�nd �ntr-o stare de moleseala, ce-l poate duce p�na la moarte. �n crescatorie poti foarte usor sa pierzi o cantitate mare de peste, �n conditiile unui mediu nefavorabil. La temperatura ridicata a apei oricum pierzi, prin scaderea �n greutate a pastravului, pe motivul nealimentarii lui impuse. Asa ca este firesc sa ne aflam �n stare de alerta“, a spus Ioan Voda din Bicaz, patronul firmei purt�nd acelasi nume.
Ca acesti oameni, crescatori de salmonide, au dreptate, o confirma experienta studiului efectuat �n timp, privind procesul natural si artificial de selectie, evolutie si dezvoltare �n cadrul ecosistemului din lac, ce urmeaza norme stricte si, din pacate, greu ameliorabile, iar, �n cazul �n discutie, la conditiile nefavorabile de temperatura se mai adauga si variatiile continue si de mare amplitudine ale nivelului apei. „Eu am norocul ca pastravaria pe care o administrez se afla situata �n vecinatatea gurii de intrare �n tunel, unde nivelul de oxigenare este mai crescut, dar ma �ntreb ce vor face cei de la Pastravaria Potoci, stiut fiind ca aceasta este situata �ntr-un golf �n care, datorita circulatiei scazute a apei, ozonarea se face mult mai greu. Dar p�na la urma tot eu spun, Dumnezeu cu mila. Am vrut pastrav, trebuie sa ne asumam orice risc. Chiar si pe acela care este dictat de mama natura“, a conchis Ioan Voda.
|